Op woensdagavond 23 december, vlak voor kerst, wordt voor de zevende keer de Vredesdienst voor dieren georganiseerd, een bijzonder initiatief van dominee Hans Bouma, Comité Dierennoodhulp en Diervriendelijk Nederland. In totaal 28 dierenbelangenorganisaties ondersteunen de Vredesdienst voor dieren, die de 23e vanaf 19.30 uur plaatsvindt in de Nassaukerk in Amsterdam en dit jaar via een livestream te volgen is. De Vredesdienst voor dieren heeft geen religieus karakter.

Vredesdienst voor dieren
De Vredesdienst voor dieren 2020 is via een livestream te volgen | Foto: publiek domein

De oproep van de vredesdienst is om kerst, het feest van de vrede, vleesloos te vieren en ons te bezinnen op onze omgang met dieren, juist in deze coronatijd. Met kerst worden er weer overdreven veel dierlijke producten gegeten, hoofdzakelijk vlees van dieren die niets van de vrede hebben geproefd; dieren uit de bio-industrie. Of van dieren die speciaal voor het kerstdiner door schietgrage jagers om het leven zijn gebracht. Of van vissen, die na een langzame verstikkingsdood op het bord van de feestvierders belanden.

Vredesdienst voor dieren
Eet geen kalkoen met kerst, kies voor een plantaardig kerstdiner | Foto: publiek domein

Bezinning noodzaak in coronatijd

De aandacht van de politiek, de media en de consumenten ligt in deze coronatijd voornamelijk bij de dreiging om als mens door corona ziek te worden, de opgelegde coronamaatregelen, de vaccins, niet kunnen uitgaan en mensen die hun beroep niet kunnen uitoefenen. Maar over de oorzaak, de manier waarop we met dieren omgaan waardoor het coronavirus vrijkwam op een dierenmarkt in China, wordt nauwelijks gepraat, laat staan dat men daar iets aan wil doen.

Tegen de aanwezige dreiging van andere pandemieën door de massaliteit waarop wij dieren onder erbarmelijke omstandigheden opsluiten, uitbuiten en slachten wordt niets gedaan. Het is bijzonder schrijnend hoe voor een met corona besmet mens alles uit de kast wordt gehaald, maar andere diersoorten in opdracht van de overheid vernietigd worden alsof het volstrekt onbelangrijke levenloze dingen zijn zonder gevoel. Denk aan alle vergaste kippen en eenden door de vogelgriep en de met corona besmette nertsen.
.

Honderdduizend individuen vergast op een zondagmiddag

.
Het wordt hoog tijd dat de aandacht van de overheid en de media verlegd gaat worden naar de oorzaak van dit soort pandemieën: de wijze waarop wij met andere dieren omgaan. Jaarlijks worden ruim 700 miljoen dieren in ons land geslacht, na een leven onder dieronwaardige omstandigheden om vervolgens geconfronteerd te worden met de gruwelen van het slachthuis. Hierbij zijn niet eens meegerekend de onnoemlijke hoeveelheid vissen die langzaam door ‘ademnood’ aan hun einde komen. Al dit leed is heden ten dage bovendien ook nog eens volstrekt onnodig, omdat er voldoende overheerlijke plantaardige en zeer volwaardige alternatieven zijn.
.

.
Boeiende sprekers

Evenals als voorgaande jaren, toen onder andere Janine Abbring en Annemiek Schrijver boeiende toespraken hielden en zich uitspraken tegen de weerzinwekkende manier waarop dieren in Nederland worden uitgebuit en gedood. Zo is er ook dit jaar weer een uitgebreid programma met boeiende sprekers, zoals schrijver Jeroen Siebelink, Anouk Duinker van de Dierenpolitie en Dos Winkel van de Sea First Foundation.
.

.
Omdat het belangrijk is dat kinderen ook hun stem kunnen laten horen zullen, net als voorgaande jaren, ook drie kinderen een kerstboodschap uitspreken. Bekijk hieronder de toespraak van kinderen tijdens de Vredesdienst voor dieren in 2018:
.

.
Vredesdienst voor dieren

De Vredesdienst voor dieren wordt mogelijk gemaakt door Ds. Hans Bouma, Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland, Vissenbescherming, Plenty Food, Stichting KonijnenBelangen, Rechten voor al wat leeft, GAIA, Bont voor Dieren, Dierencoalitie, Sea First Foundation, Animal Rights, De Faunabescherming, Stichting Wings for Animals, Nederlandse Vereniging voor Veganisme, Red een Legkip, Dierenrechten Alliantie, Stichting Melief, Akka’s Ganzenparadijs, House of Animals, Caring Vets, Animal Earth, Konijn in Nood, VeggieSquad, Koeienrusthuis stichting De Leemweg, Ganzenbescherming Nederland, Stichting de Nobele Hoeve, Stichting Dierenopvang Savanah en Stichting Dierennood.

Vredesdienst voor dieren
Foto: Vredesdienst.nl

Rouwadvertentie over jaarlijkse massaslachting dieren geweigerd in landelijke kranten

.
©AnimalsToday.nl