Bijna alle grote supermarkten in Nederland vervangen dit jaar de plofkip door een iets betere kip, maar Aldi heeft dit nog niet toegezegd. Daarom start Wakker Dier een radiocampagne waarin consumenten – met een knipoog – bewust gemaakt worden van Aldi’s uitstelgedrag.

Aldi
Aldi stopt voorlopig niet met plofkip | Foto: screenshot tv-commercial Wakker Dier

Aldi verkoopt nog plofkip. De supermarkt verkoopt sinds juli 2013 naast plofkip ook scharrelkipfilet en scharrelkipbraadlapjes, maar hun schap ligt voornamelijk vol met plofkip. Aldi heeft als enige grote supermarkt nog niet concreet aangegeven wanneer zij stoppen met de verkoop hiervan. Wij vinden dit onacceptabel uitstelgedrag van Aldi en vragen daar met de radiocommercials op licht ironische wijze aandacht voor. Je kunt de radiospotjes via de website van Wakker Dier beluisteren.

Andere supermarkten
Bijna alle grote supermarkten in Nederland vervangen dit jaar de plofkip door een iets betere kip, de Kip van Morgen, of zoals wij het noemen, de flopkip. De flopkip leeft een paar dagen langer dan de plofkip, krijgt een smartphone meer aan ruimte en een handje stro. Supermarkten Deen, Spar, COOP, Dirk, Dekamarkt, Jan Linders, Plus, Emté, Lidl en Albert Heijn willen op korte termijn de plofkip vervangen door flopkip. Supermarkt Jumbo onderneemt als enige echt actie en vervangt de plofkip door de Nieuwe Standaardkip. Hoewel deze kip geen Beter Leven ster van de Dierenbescherming verdient, ligt het welzijn van het dier stukken hoger dan bij de flopkip.

De plofkipcampagne
Sinds de start van de campagne zijn er al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één ster van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Ook consumenten kiezen steeds vaker voor kip met een welzijnskeurmerk. Maar met name supermarkten blijven achter. Ze blijven de plofkip verkopen of stappen over op de flopkip. Alleen supermarkt Jumbo heeft met de Nieuwe Standaard Kip een goede stap gezet om het leven van de kippen echt te verbeteren. We zetten onze campagne voort, totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen.

Bekijk ook de tv-commercial van Wakker Dier tegen Aldi:

Persbericht Wakker Dier