Komende maandag vindt de lang verwachte bijeenkomst plaats over het verbieden van de teenknip bij proefdieren. Staatssecretaris Dijksma neemt de uitkomst van deze meeting mee in haar besluit om de teenknip te verbieden. Ook Proefdiervrij schuift bij dit overleg aan om de teenknip zo snel mogelijk te verbieden. Voornaamste reden? De muis ervaart pijn en stress. Reden genoeg om te zoeken naar oplossingen die de teenknip overbodig maken vindt Proefdiervrij.

Muis - muizen - tenen

In februari dit jaar liet staatssecretaris Dijksma naar aanleiding van het plan van aanpak ‘dierproeven en alternatieven’ weten dat iedere dierproef die we overbodig kunnen maken telt. Daarbij stelt zij dat het ook belangrijk is om, bij dieren die gefokt worden voor dierproeven, het lijden zoveel mogelijk te voorkomen. Samen met onderzoekers en dierenwelzijnsorganisaties zoals Proefdiervrij, wil Dijksma alle kennis en mogelijkheden ten volste benutten om zo onnodig dierenleed te besparen. Voor Proefdiervrij is het sec kijken naar het beperken van leed echter een te kleine stap. De organisatie pleit voor een focus gericht op proefdiervrije technieken waardoor de teenknip sowieso niet zal voorkomen.

Teenknip bij muizen
De teenknip wordt gebruikt ter identificatie van babymuizen uit hetzelfde nest. Op deze manier zijn de muizen van elkaar te onderscheiden voor onderzoek. De teenknip bij muizen wordt door de wetenschap als onmisbaar gezien voor identificatie. Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij:

‘Proefdiervrij wil graag vooruitkijken en samen met onderzoekers kijken naar oplossingen voor de teenknip. Echter is dat wat ons betreft slechts een kleine stap in de goede richting. We grijpen deze discussie graag aan om samen met overheid en wetenschap meer initiatieven op te starten die het gebruik van proefdieren in onderzoek geheel overbodig maken. Op deze wijze zorgen we er niet alleen voor dat muizen in de toekomst geen pijn meer hoeven te ervaren, maar realiseren we dat zij überhaupt niet voor testen gebruikt worden’.

Persbericht Proefdiervrij


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.