De oproep om mooie verhalen en foto’s over succesvolle adopties op te sturen heeft inmiddels een aantal hartverwarmende reacties opgeleverd. In het asiel en andere opvangcentra zijn zoveel lieve dieren die een nieuwe kans verdienen, dat we het in huis halen van een opvangdier graag willen stimuleren. Sommigen benadrukten dat we ook adopties van dieren uit het buitenland niet mogen vergeten. Stichting Dogs Adoptations Nederland (DAN) richt zich op het adopteren van zwerfhonden uit Roemenië. Het eerste verhaal in deze nieuwe serie over succesvolle adopties gaat over het hondje Sunny, dat gered werd tijdens een barbaars koude Roemeense winter.

adoptie
Sunny in Roemenië. Foto: DAN

Chantal de Prouw uit Uitgeest zet zich als vrijwilliger in voor DAN. Zij is onder meer beschikbaar voor de eerste opvang van honden die gered zijn in Roemenië totdat ze zover zijn dat ze ter adoptie aangeboden kunnen worden. Alleen bij Sunny liep het net even anders:

“Sunny, een 3-jarig teefje, werd van de straat geplukt in Slatina Roemenië toen ze een heel jong pupje was. Ze was toen in bijzijn van meerdere pupjes. Dat was de winter van 2011/2012, toen het zo’n winter was dat zelfs het RTLnieuws haalde. De sneeuw stond in Roemenië tot aan de daken. -40 waren de temperaturen daar. Ook overleed de asielhoudster van dat asiel. Dus in een sneeuwstorm werd Sunny en de andere pups naar een asiel in Popesti gebracht, waar ze in een binnenkennel zonder verwarming moest overleven.

Ze was een ‘urgentje’, want ze was zo ontzettend mager en ze had zo’n dun vachtje. Dus vroeg DAN me of ik Sunny in de opvang wilde hebben. Tuurlijk zei ik ja. Alleen bleek dat Sunny, eenmaal in NL, een gebroken polsbotje had en dus moest revalideren. Dus ze zou niet eerder geadopteerd worden door iemand anders eer ze helemaal gezond was. Maar mevrouw ging in mijn hart zitten en ze bleek het allerbeste vriendinnetje te zijn van mijn andere Roemeen Davy. Ook was Sunny best een bang hondje, waarvoor ik meerdere adoptanten had afgewezen om haar te adopteren omdat ze gewoonweg te bang voor hen was. Dus na 3 maanden heb ik haar zelf geadopteerd.”

adoptieverhalen
Sunny in Nederland. Foto: DAN

Op de foto’s is te zien hoe Sunny eraan toe was voor, en na de adoptie. Behalve het verdwijnen van haar angstige houding valt de blik in haar ogen op: Sunny is een gelukkige hond geworden bij Chantal, die ook nog schreef:

“Ook ik vind het heel erg belangrijk dat goede en positieve verhalen verteld worden over buitenlandse adopties (uiteraard via de correcte wegen). Er is te veel negativiteit rondom buitenlandse hondjes, en hiermee hopen we daar toch een kleine verandering in te kunnen brengen.”

adoptieverhalen
Sunny heeft geluk gehad. Foto: DAN

De website van DAN bevat nog veel meer verhalen over Roemeense honden die door de stichting naar Nederland gehaald werden voor een nieuwe kans. Ook zijn er foto’s te vinden van honden die nu nog in de opvang zitten en wachten op een nieuw baasje. De website schrijft:

“Onze Stichting komt op voor de zwerfhonden in Roemenië. Er is enorm veel leed onder deze dieren. Het aantal honden dat moet overleven op straat is gigantisch: de schattingen gaan tot 3 miljoen. Wij helpen o.a. door het inzamelen van voer, het steunen van asiels, het stimuleren van sterilisatie- en castratieprojecten, en door een groep daarvoor geschikte honden voor adoptie aan te bieden.”

Pootjes

Het wordt aanbevolen om het adopteren van dieren uit het buitenland via bonafide organisaties te doen, die zelf met gekwalificeerde mensen op zoek gaan naar geschikte kandidaatjes en over een betrouwbaar netwerk beschikken. Toch kregen we ook verhalen binnen van mensen die zelf een dier meenamen, dus ook die zullen in deze serie aan bod komen. En natuurlijk zijn ook ontroerende verhalen welkom over asieldieren in Nederland die weer helemaal op hun pootjes terechtkwamen.

Heb je zelf een mooi adoptieverhaal over een opvangdier, mail dat dan naar de redactie met foto’s van voor en na de adoptie.

©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.