Ze verdwenen eeuwen geleden, maar de Europese wilde kat is terug in de bossen van Zuid-Nederland en hun aantal neemt toe. De groeiende populatie is een gevolg van een andere manier van bosbeheer én de verzadigde habitats van wilde katten in Duitsland en België. De wilde kat is here to stay!

Populatie wilde katten in Nederland groeit
Wilde kat in Limburg | Beeld ARK | Foto: screenshot video Vroege Vogels/YouTube

De Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris), die langere poten heeft en een plattere kop dan zijn gedomesticeerde neef, verdween in de Middeleeuwen uit ons land als gevolg van de jacht en het kappen van bossen. Volgens Hettie Meertens, een biologe die werkt voor natuurbeschermingsorganisatie ARK, is de terugkeer van het dier, met zijn kenmerkende dikke staart met zwarte ringen, een teken van ‘rewilding’, waarbij wilde natuur en wilde dieren meer de ruimte krijgen. Volgens Meertens groeit het aantal wilde katten in Zuid-Limburg sinds 2013, omdat ze verzadigde habitats in de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen verlaten, op zoek naar nieuwe leefgebieden:

“De populatie is klein maar neemt toe. De situatie is fragiel, maar we hebben vertrouwen in de uitbreiding.”

Hierbij verwijst Meertens naar zowel de aantallen, als naar de katten die hun territorium uitbreiden naar andere delen van ons land.

Populatie wilde katten in Nederland groeit
Wilde kat met kittens in Limburg | Beeld ARK | Foto: screenshot video Vroege Vogels/YouTube

Wilde katten tellen

ARK noemt zichzelf ‘aanjager van nieuwe natuur’ en is van plan om volgend jaar het aantal wilde katten te gaan tellen. Een arbeidsintensieve klus, waarbij camera’s aan bomen worden bevestigd. Meertens smeert valeriaanolie, een geur die katten aantrekt, op de takken om zo de dieren te verleiden in de buurt van de camera te komen. Hettie Meertens trok in april dit jaar met het tv-programma Vroege Vogels de bossen in en maakte mooie beelden van de wilde kat in Limburg:
.

Natuur boven houtoogst

De terugkeer van de wilde kat naar Nederland is tevens het gevolg van ander bosbeheer, waarbij de natuur belangrijker is dan de houtoogst. Wildere bossen met omgevallen bomen en holle ruimtes zijn aantrekkelijk voor de wilde kat. Ook hebben natuurbeschermers boeren aangemoedigd om ‘katvriendelijke heggen’ te planten op hun landbouwgrond, om zo de woelmuizen aan te trekken, waar de wilde kat op jaagt.
.

.
Ook de boommarter is sinds 2015 teruggekeerd in de bossen van deze regio. Meertens is blij met de terugkeer van zowel de wilde kat als de boommarter:

“Het ecosysteem is compleet met de carnivoren. Zij vertegenwoordigen het wilde bos en dat is heel belangrijk.”

Onderstaande beelden dateren alweer uit 2014, toen de wilde kat na lange afwezigheid was teruggekeerd op Nederlands grondgebied:
.

.
Bron:

Weetjes: De Europese wilde kat is beslist geen huisdier

Neem geen jonge wilde kat mee uit het bos!

©AnimalsToday.nl