Dit weekend organiseert Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland, de Nationale Tuinvogeltelling: het grootste natuuronderzoek van Nederland. Tel komend weekend (17 en 18 januari) een half uur de vogels in je tuin en geef de uitkomst door aan Vogelbescherming op www.tuinvogeltelling.nl. Op die manier leer je de vogels in de achtertuin kennen én help je mee aan het grootste citizen science project van Nederland.

vogeltelling
Jong huismusje | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Half uur vogels tellen

Het is de bedoeling dat iedereen die meedoet, gedurende een half uur alle vogels telt die zijn tuin/balkon bezoeken. Iedereen kent wel enkele vogelsoorten, alhoewel sommige op het eerste gezicht erg op elkaar lijken. Om deze soorten toch op naam te kunnen brengen heeft de Vogelbescherming de soorten op haar website staan www.tuinvogeltelling.nl en is de gratis app Tuinvogels te downloaden. Hier staan de verschillende soorten tuinvogels omschreven, met afbeelding en geluid. De Vogelbescherming is het hele weekend bereikbaar van 9 tot 17 uur voor alle vragen over de Nationale Tuinvogeltelling en tuinvogels. Deelnemers kunnen bellen met 030-693 77 00 of mailen naar info@vogelbescherming.nl.

Waardevolle gegevens over vogelstand

Door ieder jaar vogels in dezelfde periode van het jaar te tellen kunnen belangrijke gegevens afgeleid worden. Zo is te zien of een bepaalde soort vooruit is gegaan of juist achteruit. En welke soort het meest voorkomt in de Nederlandse tuinen. Door het grote aantal deelnemers zijn fouttellingen vrijwel verwaarloosbaar en geven de resultaten van de meeste soorten toch een redelijk betrouwbaar indicatie van de stand van zaken over diverse soorten.

Vorig jaar namen meer dan 55.000 mensen deel aan de Nationale Tuinvogeltelling. De top-3 bestond toen uit huismus, koolmees en merel.

Bronnen: Vogelbescherming Nederland en Sovon ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.