De zomervakantie is vandaag overal in het land officieel voorbij, maar het nieuwe studiejaar kon niet beginnen zonder ellende voor een dier. Dierenorganisaties werden afgelopen week onaangenaam verrast door een video waarop te zien is hoe een student van Fontys Hogeschool tijdens de introductieweek een levende goudvis in een glas bier opdrinkt. De organisaties zullen deze week aangifte doen tegen de betrokken student(en) wegens dierenleed en dierenmishandeling.

levende goudvis
Aangifte tegen student die levende goudvis dronk | Foto: screenshot video Dumpert

Dit gedrag is buiten alle proporties en hoort niet thuis in een beschaafde samenleving, vindt woordvoerder Saskia Bakker van de Vissenbescherming:

“Het is bij wet verboden dieren zonder redelijk doel pijn te doen of in hun welzijn te benadelen. Daarvan is hier duidelijk sprake. Een levende vis opdrinken en dit filmen is geen grap; het is wreedheid tegen een dier, nota bene voor de lol en dat is onacceptabel!”

Directeur ‘valideert wangedrag’

Wreed, afkeurenswaardig en uitermate treurig, zo kwalificeren de dierenorganisaties het gedrag van de Fontys-student, die door medestudenten ook nog eens luid werd toegejuicht tijdens zijn actie. Woordvoerder Alex Romijn van Bite Back:

“Directeur Piet van Ierland van Fontys Hogeschool verergert de situatie door dit gedrag te bagatelliseren met uitspraken als ‘het hoort er helaas een beetje bij’. Daarmee vergoelijkt en valideert Van Ierland het wangedrag, wat uitnodigt tot herhaling.“

De organisaties, bestaande uit de Vissenbescherming, Bite Back en Dierbewustleven, zullen komende dagen aangifte doen. Ook zal Fontys benaderd worden met een verzoek tot het nadrukkelijk afkeuren van dit gedrag, en om maatregelen te nemen ter voorkoming van het gebruik van dieren tijdens introductieweken.

  • Bekijk de omstreden video op Dumpert hier

Bron:

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.