Tegen de gemeente Reims, in Frankrijk, is maandag aangifte gedaan door milieuorganisatie Robin Hood. Reden hiervoor is het oplaten van 2.000 ballonnen tijdens de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog.

ballonnen
Foto Credit: Ferdi’s – World via Compfight cc

“Het te pas en te onpas loslaten van ballonnen is overlast en een gevaar voor milieu en biodiversiteit”, aldus Robin Hood. “Delen van ballonnen zijn teruggevonden in de maag van vogels, zeezoogdieren, zeeschildpadden en vissen. Dat is echt gif voor hen.”

Opgelaten ballonnen verdwijnen niet zomaar. De resten komen vaak in de zee terecht. Ballonnen blijven lang in het water aanwezig, het kan wel vier jaar duren voordat een ballon is vergaan.

Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is zo’n 12.000 ton per dag.

De gevolgen zijn desastreus. UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, schat dat zee-afval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost.

Veel vogels, zeezoogdieren en schildpadden zien de kleurrijke stukjes ballon aan voor voedsel. Door het eten van de stukken kan de toegang tot de maag geblokkeerd raken met als gevolg dat de dieren verhongeren. Ook worden er geregeld dieren op het strand gevonden die geheel verstikt zijn in de touwtjes die nog aan de ballon zitten. Met een afschuwelijke dood tot gevolg!

Om mensen bewust te maken wat een enorme hoeveelheid afval er op stranden en in zee terecht komt wordt jaarlijks de Strand- Opruim-Dag georganiseerd.

Helaas worden er steeds meer ballonnen en ballontouwtjes gevonden. In 2005 werden bij schoonmaakacties nog 6 ballonnen per 100 meter gevonden. In 2013 waren dat er 22 per 100 meter strand. Langs de hele Nederlandse kustlijn gaat het om maar liefst 75.000 ballonnen.

Vorig jaar april zag de gemeente Amsterdam na massaal protest af van het oplaten van 150.000 ballonnen tijdens de troonwisseling.

Burgemeester Eberhard van der Laan gaf toen aan tegemoet te willen komen aan de zorgen die bij veel mensen leven over de gevolgen voor de natuur.

Bron: De Telegraaf ©PiepVandaag.nl