Menai, de zeeschildpad die eind 2016 aanspoelde in Wales, is na maanden intensieve verzorging helaas overleden voor ze weer vrij kon worden gelaten in het wild.

zeeschildpad
De warana is een kwetsbare soort | Foto: Bernard Gagnon/Wikipedia

In de herfst van 2016 spoelde de zeeschildpad aan in Wales. Met spoed werd het dier naar Anglesey Sea Zoo gebracht, waar ze grondig werd onderzocht. De vrouwelijke zeeschildpad, die Menai werd genoemd, bleek zwaar verzwakt en uitgedroogd. Ook onthulde een CT-scan dat ze beschadigde longen had. Volgens medewerkers van Anglesey Sea Zoo was het een wonder dat ze nog leefde.

Menai bleek geen gewone zeeschildpad, maar een warana, in het Engels bekend als een ‘olive ridley’. Niet alleen is dit een zeldzame soort, ook leven deze dieren voornamelijk in tropische zeeën rondom de evenaar. Menai was de eerste marana die in Britse wateren werd gevonden sinds 200 jaar. Vermoedelijk was het dier bijna 13.000 kilometer meegesleurd door de stroming.

Herstelcentrum
Wonder boven wonder begon Menai na maanden van herstel op te knappen. Het leek er zelfs op dat ze vrijgelaten zou kunnen worden in het wild. Maar natuurlijk wel in wat warmere wateren. Daarom werd ze in de zomer van 2017 naar Gran Canaria vervoerd. Ze werd naar een herstelcentrum gebracht voor wilde dieren, Centro de Recuperacion de Fauna Silvestre de Tafira. Hier zou ze genoeg aansterken om te worden vrijgelaten.

Helaas ging de gezondheid van Menai in januari hard achteruit. Frankie Hobro, eigenaar en directeur van Anglesey Sea Zoo:

“Het is absoluut verschrikkelijk, na alles wat ze heeft meegemaakt, al het harde werk dat in haar rehabilitatie is gestopt en de publieke betrokkenheid, dat ze het niet overleefde en kon worden vrijgelaten in het wild.”

Meer dan 9000 euro werd opgehaald met crowdfunding voor de verzorging en de vrijlating van Menai.

Bronnen: BBC, BBC, WNF, Daily Post ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen