Ter hoogte van het Drentse Veeningen is deze week een aangereden dode wolf aangetroffen in de berm van de A28. Volgens de stichting Faunavisie Wildcare gaat het om een jongvolwassen mannetje.

wolf
Euraziatische of Europese wolf (Canis lupus lupus) | Foto: Tom Bech/flickr

Opnieuw is er dus een wolf opgedoken in Drenthe, maar helaas heeft hij zijn uitstapje naar Nederland niet overleefd. Het is niet bekend wie het dier heeft aangereden, maar volgens Pim Lollinga van stichting Faunavisie Wildcare moet het een ‘enorme klap’ geweest zijn. Gezien zijn verwondingen heeft de auto de wolf frontaal geraakt, dus volgens Lollinga kan ‘dat bijna niet onopgemerkt gebeurd zijn’, zo meldt RTV Drenthe.

Vaker
De laatste keer dat in de provincie een wolf werd waargenomen was in 2015 bij Noord-Sleen. Na een kort bezoek aan Nederland trok hij via Groningen weer de grens over naar Duitsland en is later ook omgekomen door een aanrijding. Maar er zijn wel aanwijzingen dat er vaker onopgemerkt wolven in Drenthe vertoeven. Zo werd vorig jaar een doodgebeten schaap gevonden, waarvan niet uit te sluiten is dat dit het werk van een wolf is geweest.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht onderzoekt het verkeersslachtoffer, om er zeker van te zijn dat het inderdaad om een echte wolf gaat. Daartoe vergelijken ze zijn DNA met dat van soortgenoten in Duitsland.

Thema-avond House of Animals over de wolf
In het Duitse Nedersaksen, dat grenst aan Drenthe, is de wolf weer helemaal terug. De dieren maken een gestage opmars vanuit Oost-Europa, en de verwachting is dat ze zich op een gegeven moment definitief in Nederland zullen vestigen. Daarover gaat een thema-avond van House of Animals, die gehouden wordt op donderdagavond 23 maart in Amsterdam. Deze avond gaat over de toekomst van de natuurbescherming in Nederland en de vraag of en hoe de wolf in dit toekomstbeeld past. De sprekers zijn hoogleraar Frank Berendse en dr. Diederik van Liere. Karen Soeters, hoofdredacteur van Animals Today en oprichter van House of Animals zal de avond openen.

Draagvlak
Frank Berendse zal spreken over de nieuwe Wet natuurbescherming, die de natuur veel minder bescherming geeft dan voorheen. Diederik van Liere zal het hebben over de gebieden nabij Nederland waar wolven voorkomen en wat we in Nederland kunnen verwachten. Belangrijk element is een oplossing te bieden voor het doden van vee door wolven. Dit is essentieel voor behoud van draagvlak voor de komst van de wolf.

Datum en tijd: donderdag 23 maart van 19 tot 22 uur
Locatie: Perdu – Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

Entreekaarten kosten €10,00- per stuk en zijn hier te bestellen. Koffie en thee zijn bij deze prijs inbegrepen.

Bron: RTV Drenthe ©Animals Today