Vijf dolfijnen in perfecte conditie, af te leveren in Sebastopol op de Krim (Oekraïne) voor 1 augustus aanstaande. Met het gemak alsof het levenloos materieel betreft, heeft Rusland een aanbesteding uitgeschreven voor de aanschaf van dolfijnen voor militaire doeleinden.

leger
Het Russische leger wil vijf dolfijnen aanschaffen | Foto credit: tanja.schwanck via Compfight cc

Voor bijna € 22.000,- wil het Russische leger vijf dolfijnen aanschaffen, twee vrouwtjes en drie mannetjes, om te trainen voor nieuwe maritieme operaties. Om onduidelijke redenen moeten de dieren mooi zijn en tanden hebben die er perfect uitzien.

Het gebruik van zeezoogdieren was tot voor kort geleden helaas niet ongewoon. Tijdens de Koude Oorlog gebruikten zowel de Verenigde Staten als de voormalige Sovjet-Unie dolfijnen en zeeleeuwen voor militaire operaties, zoals het opsporen van onderzeeërs en zeemijnen en het lokaliseren van verdachte objecten in de buurt van havens en schepen. Volgens gepensioneerd kolonel Victor Baranets gebruikte Rusland ‘gevechtsdolfijnen’ onder meer om explosieven op vijandelijke vaartuigen te plaatsen.

In 2012 kondigde de Amerikaanse regering aan het gebruik van dolfijnen uit te faseren. In Rusland gaat men echter terug in de tijd en wordt het trainen van dolfijnen voor militaire doeleinden nieuw leven ingeblazen.

Op de Krim is sinds 1965 een trainingsfaciliteit gevestigd voor dolfijnen die door het leger worden gebruikt. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie raakte deze volgens Baranets in verval, en werden de dolfijnen verkocht aan Iran. De Oekraïense overheid knapte het centrum in 2012 weer op, maar door de annexatie in 2014 vielen de gevechtsdolfijnen van de Krim in Russische handen. Karen Soeters schreef hierover al eerder in haar blog ‘Lingerie en zeemijnen‘.

Dolfijnen die door het leger worden gebruikt lijden onder dezelfde stressvolle omstandigheden als dieren in mariene parken, en worden daarnaast blootgesteld aan zeer gevaarlijke situaties. Hierdoor is hun levensverwachting fors lager dan van wilde dolfijnen.

Bronnen: The Guardian, WDC ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde