De kleine eilandrepubiek Palau in de Stille Oceaan gaat een zeereservaat oprichten van 500.000 vierkante kilometer, oftewel twee keer het oppervlak van Mexico. Het reservaat omvat 80 procent van Palaus maritieme territorium. Onlangs heeft de president van Palau de wet getekend die het zeereservaat mogelijk maakt. In 2012 kreeg Palau al de Future Policy Award uitgereikt voor de bescherming van haaien.

Palau
Palau | Foto: LuxTonnerre/Wikimedia

Volgens milieubeschermers wordt dit het op 5 na grootste gebied op aarde dat geheel beschermd zal zijn tegen visserij, olieboringen en andere menselijke activiteiten. Het Amerikaanse Pew Charitable Trusts (een organisatie die zich inzet voor o.a. milieubehoud) heeft zijn steun uitgesproken voor het reservaat en verklaarde dat nu 1,9% van ‘s werelds oceanen geheel beschermd gebied zal worden. Desondanks stellen wetenschappers dat pas bij 30 procent aan beschermde gebieden visstanden worden geconserveerd en zeewateren gezond blijven. President Tommy E. Remengesau jr. van Palau:

“Het is een historische moment voor Palau. Dit is het bewijs dat een kleine eilandstaat van grote invloed kan zijn op de oceaan.”

Enorme biodiversiteit beschermd
Pew stelde bovendien dat er meer dan 1300 vissoorten en 700 koraalsoorten leven rond Palau, dat honderden eilanden telt. Circa 20 procent van het zeereservaat zal toegankelijk blijven voor de lokale vissers. Seth Horstmeyer, directeur van Pews internationale project ter behoud van de oceanen, het Global Ocean Legacy Project:

“Dankzij dit reservaat beschermen we een van de meest spectaculaire oceaangebieden op aarde.”

Wereldwijde trend
Ook andere landen hebben onlangs aangekondigd grote delen van de oceaan tegen overbevissing te beschermen door reservaten in te richten:

  • Chili: rond Paaseiland wordt een zeereservaat gesticht van meer dan 600.000 vierkante kilometer. Uit satellietanalyses is gebleken dat er per jaar bijna 30 illegale vissersboten opduiken in het gebied. In het reservaat mogen lokale vissers tot 50 meter uit de kust blijven vissen. Samen met het geplande reservaat rond de eilanden San Ambrosio en San Félix telt Chili straks meer dan 1 miljoen vierkante kilometer aan beschermde wateren.
  • Nieuw-Zeeland: rond de Kermadeceilanden wordt volgend jaar een reservaat van 620.000 vierkante kilometer ingericht. Er leven 35 walvis- en dolfijnsoorten, 150 vissoorten en 3 van ’s werelds 7 zeeschildpadsoorten, en is daarom cruciaal in het behoud van oceaanleven. Commerciële en recreatieve visvangst, en onderzoek en boringen naar olie, gas en mineralen worden volledig verboden.
  • Groot-Brittannië: rond de Pitcairneilanden worden straks meer dan 80 vis-, koraal- en algensoorten beschermd in een zeereservaat van 834.000 vierkante kilometer. Ook dit reservaat moet illegale visvangst tegengaan.

Bron ©PiepVandaag.nl Anne Douqué