Op het eiland Sint Eustatius, op de Nederlandse Antillen, zijn tijdens een expeditie deze maand zeker 80 nieuwe soorten planten en dieren ontdekt. Onder de nieuwe diersoorten bevinden zich onder andere kevers, vliegen, bijen, slakken, een vleermuis en vier vogels.

Sint Eustatius
De slapende vulkaan Quill op Sint Eustatius | Foto: Walter Hellebrand/Wikipedia

Een aantal soorten dat is ontdekt is al wel eerder waargenomen in andere Caribische gebieden, maar voor St. Eustatius waren ze nog niet bekend. De onderzoekers sluiten niet uit sommige soorten nieuw zijn voor de Cariben of überhaupt zelfs voor de wetenschap.

Biodiversiteit
De expeditie naar St. Eustatius was een samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center, de Zoogdiervereniging, RAVON, Stichting EIS en STENAPA (St. Eustatius National Parks) en had als doel de biodiversiteit van het eiland in kaart te brengen. De afgelopen twee weken heeft een interdisciplinair team van 28 wetenschappers, studenten en lokale parkopzichters aan het onderzoek deelgenomen. Van tevoren zijn 11 proefvlakken geselecteerd en tijdens het onderzoek heeft het team alle soorten die zij tegenkwamen bestudeerd met behulp van diverse technieken. Er werden onder andere vogels en reptielen geteld, vaatplanten, mossen en korstmossen verzameld en zoogdieren vastgelegd met automatische cameravallen.

Het onderzoek leidde uiteindelijk tot 80 nieuwe soorten voor St. Eustatius, een verrassende hoeveelheid.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor