Na bijna 25 jaar worden gebieden waar voorheen het IJzeren Gordijn liep, nog steeds gemeden door edelherten. Dit is de conclusie van wetenschappers die het gedrag van 300 Tsjechische en Duitse herten bestudeerden en de dieren 7 jaar lang volgden dankzij gps-halsbanden.

edelhert - grensgedrag
Burlend edelhert | Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De oude grens tussen Duitsland en Tsjechië werd vroeger zwaarbewaakt en was voorzien van elektrisch prikkeldraad. Veel mensen vonden hier tijdens de Koude Oorlog de dood, maar ook edelherten en andere dieren kwamen om. Bij edelherten is geconstateerd dat zij blijkbaar de angst voor deze grens hebben doorgegeven aan volgende generaties. Zij mengen zich niet met de herten aan de andere kant van de voormalige grens.

‘Deze dieren zijn erg conservatief’, aldus Ludek Bartos van de landbouwuniversiteit van Praag.

Daarentegen is aangetoond dat het wildzwijn zich niets van grenzen aantrekt. In Nederland mag het dier officieel alleen voorkomen op de Veluwe en in het park De Meinweg in Limburg. Buiten deze gebieden geldt het nulstandbeleid.

Maar het wildzwijn laat zich op steeds meer plekken in Nederland zien, en de populaties groeien gestaag. In gebieden als Meerlebroek worden ze gedoogd, op andere plekken zijn ze helaas minder welkom.

Uit onderzoek van genetisch materiaal is gebleken dat veel zwijnen afkomstig zijn van omliggende populaties, maar ook dat zij probleemloos landsgrenzen passeren.In Noord-Limburg zijn de zwijnen verwant aan Duitse populaties, terwijl de zwijnen in het zuiden juist waarschijnlijk een populatie vormen met hun soortgenoten uit België. De Belgische zwijnen zijn daarnaast weer afkomstig uit de Eiffel en de Ardennen.

Bronnen: Volkskrant, Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker