Tijdens een hartverwarmende vrijlating zijn drie orang-oetans terug in de natuur geplaatst op Borneo. De dieren, Sabtu, Butan en Marsela zijn enkele jaren geleden gevonden in het wild nadat hun leefomgeving is verwoest voor de aanleg van plantages voor palmolie. Na enkele jaren te hebben gerehabiliteerd in een opvangcentrum op West-Borneo waren de dieren klaar voor een nieuw en veiliger leven in de natuur. De vrijlating van het drietal komt op hetzelfde moment dat de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) orang-oetans opnieuw heeft benoemd als kritiek met uitsterven bedreigd en is dan ook een extra beladen en emotioneel moment voor alle betrokkenen.

hartverwarmende vrijlating
De drie orang-oetans worden vrijgelaten |Foto: International Animal Rescue

Op diverse social media circuleren hartverwarmende beelden van het moment waarop drie orang-oetans hun langverwachte en welverdiende vrijheid terug kregen en werden teruggeplaatst in het regenwoud op Borneo. Het heeft de verzorgers enkele dagen geduurd om de dieren, een mannetje en twee vrouwtjes, te vervoeren via weg, water en lopend om de dieren te brengen naar hun nieuwe veiligere omgeving in de Bukit Baka Bukit Raya, een groot nationaal natuurpark op Borneo. Op de beelden is te zien hoe de verzorgers de kratten openen waarin de dieren zich bevonden en ze nakijken terwijl ze de omgeving verkennen en verdwijnen in het regenwoud.

Voor de verzorgers was de vrijlating een emotioneel moment met een dubbele lading, ze waren blij voor de dieren, maar tegelijkertijd verdrietig omdat ze erg aan ze gehecht waren.

Redding
Het drietal is enkele jaren geleden, los van elkaar, gevonden nadat hun leefomgeving was vernield door de aanleg van palmplantages. Twee van hen waren wees en in slechte conditie, zo ook Butan die in 2011 werd gevonden en gered van een gewisse dood. In zijn eentje had hij het als weesje waarschijnlijk nooit gered. Volgens de verzorgers was hij er erg slecht aan toe en had hij onder andere malaria. Ook Marsela was een jonge wees toen ze werd gevonden. Omdat ze zo jong wees zijn geworden, hebben ze nooit van hun ouders en familieleden kunnen leren om te overleven in het wild. Deze levensbelangrijke lessen hebben ze geleerd van hun verzorgers in de opvang die hen liefdevol hebben klaargestoomd voor een nieuw en veiliger leven in het regenwoud.

In tegenstelling tot Butan en Marsela was Sabtu (wat zaterdag betekent) al ouder toen hij werd gevonden, namelijk 25 jaar. Hij werd gevonden in maart van dit jaar nadat hij op zoek was gegaan naar voedsel in een dorp omdat zijn leefomgeving in de as was gelegd door een brand.

Lichtpuntje
De vrijlating van Sabtu, Marsela en Butan wordt gezien als een lichtpuntje in de schrijnende toestand waarin de orang-oetans zich bevinden. Phily Kennington van International Animal Rescue UK mocht bij het bijzondere moment aanwezig zijn:

“De dieren waren duidelijk klaar voor hun terugkeer in het wild en we hopen dat hun leven in het regenwoud lang en gelukkig zal zijn. Het was erg mooi om te zien hoe ze de bomen in klommen en elkaar begonnen te voeren. Hopelijk zullen deze mooie beelden mensen exra bewust maken van de benarde positie waarin de orang-oetans zich bevinden en zich meer bekommeren om hun leefgebied wat op grote schaal verdwijnt.”

Bron ©PiepVandaag.nl Bram Vogels