Duikteams uit Nederland en België hebben 5500 kilo afval afkomstig van scheepswrakken uit de Noordzee gevist. Er werd onder andere plastic, spookvisnetten en vislood gevonden.

5500 kilo afval uit de Noordzee gevist
5500 kilo afval uit de Noordzee gevist | Foto (illustratief): publiek domein

Afgelopen week hebben duikers van stichting Duik de Noordzee Schoon het afval opgedoken uit de zee. De vrijwilligers zijn vanaf het schip MS Tender acht keer gaan duiken in Nederland en tien keer in België. Behalve het verwijderen van afval, deden de duikers ook onderzoek naar de biodiversiteit rond de scheepswrakken. Het gebeurt vaak dat allerlei zeedieren de wrakken gaan bewonen, omdat de gezonken schepen als schuilplaats kunnen dienen en als veilige haven waar jongen kunnen opgroeien.
.

Spooknetten leiden jaarlijks tot tienduizenden dode zeedieren

.
In België hebben de duikers veel steenbolken, horsmakrelen, zeebaarzen, krabben en anemonen gevonden tussen de scheepswrakken. In Nederland werden er opvallend veel spinkrabben gevonden, terwijl deze soort voorheen vaker in België werd aangetroffen. Hoewel de wrakken een goede beschermplek zijn voor dieren, bevatten ze ook veel haken waaraan afval blijft hangen. De duikers hebben dan ook tientallen dieren bevrijd die vastzaten in netten.

Bron:

  • HLN
  • Lees ook:
    .

Door afval gestorven dolfijn Luca inspireert tot grote opruimactie

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.