Het is vandaag de laatste donderdag van november en traditioneel wordt in Amerika op deze dag Thanksgiving gevierd. Voor zo’n 45 miljoen kalkoenen betekent dit een tragisch einde aan hun toch al tragische leven.

45 miljoen kalkoenen
Foto: Woodstock Farm Sanctuary Facebook

Tijdens Thanksgiving – een van de belangrijkste feestdagen van het jaar – zegt men dank voor alle goede dingen in het leven. Oorspronkelijk werd dank gezegd aan God voor de goede oogst. Thanksgiving wordt over het algemeen met familie gevierd en traditioneel wordt er samen gegeten. Kalkoen staat bij 90% van de gezinnen menu.

45 miljoen kalkoenen geslacht om dank te zeggen
Maar de kalkoen in Amerika heeft niet zo veel om dankbaar voor te zijn. Ieder jaar worden meer dan 45 miljoen kalkoenen geslacht, om met Thanksgiving op de eettafel te belanden. In de Amerikaanse bio-industrie worden deze sociale en liefdevolle dieren zeer slecht behandeld. De ‘moderne’, commerciële kalkoen is zo aangepast aan de menselijke wensen, dat het dier zich niet eens meer kan voortplanten. Door het doorfokken is de borst van de kalkoen zó groot geworden, dat paren op de natuurlijke manier niet meer mogelijk is. De dunne pootjes van de kalkoen hebben te lijden onder het enorme, onnatuurlijke gewicht en breken vaak, wat vreselijke pijn en stress veroorzaakt bij de dieren.

Foto: Woodstock Farm Sanctuary Facebook
Foto: Woodstock Farm Sanctuary Facebook

Kalkoenen worden kunstmatig geïnsemineerd en worden daarbij door een machine in bedwang gehouden. Zodra het kleine kalkoentje uit het ei komt, worden bek en tenen afgebrand, voordat het diertje met tienduizenden andere (vaak zieke en kreupele) kalkoenen in een donkere schuur wordt gepropt. Hier blijven ze zo’n drie tot vijf maanden, tot ze groot en zwaar genoeg zijn voor consumptie. Dan worden ze meegenomen naar het slachthuis, waar ze op een afschuwelijke manier aan hun einde komen. Vaak zijn de kalkoenen nog niet dood wanneer hun veren worden afgebrand, wat ondraaglijke pijn veroorzaakt.

Foto: Woodstock Farm Sanctuary Facebook
Foto: Woodstock Farm Sanctuary Facebook

Waarom kalkoen met Thanksgiving?
De allereerste Thanksgiving waarvan bewijs is, werd in 1621 gevierd en toen stond er zeker geen kalkoen op het menu. Destijds was het diner totaal niet belangrijk. Het draaide toen meer om religieuze ceremonies dan om het eten. De eerste echt grote diners vonden pas plaats in de late 18e eeuw. Omdat er in die tijd wilde kalkoenen in overvloed waren, werd deze vogel gekozen als hoofdgerecht.

Schrijfster Sarah Josepha Hale heeft ook nog een duit in het zakje gedaan. Zij voerde campagne om Thanksgiving tot een nationale feestdag te maken. Ook schreef zij dat kalkoen een populair gerecht was om tijdens Thanksgiving te serveren, waardoor steeds meer mensen de vogel wilden eten op deze feestdag. Inmiddels beleeft de kalkoenindustrie haar hoogtepunt met Thanksgiving.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Thanksgiving zonder kalkoen
Maar gelukkig zijn er steeds meer alternatieven beschikbaar voor mensen die géén kalkoen willen eten tijdens Thanksgiving. Er zijn steeds meer merken die vegetarische en veganistische “celebration roasts”, een soort rollade van vleesvervanger, op de markt brengen. Ook zijn er tal van recepten voor heerlijke, diervriendelijke gerechten die prima bij Thanksgiving passen.

Thanksgiving in Nederland
In Nederland wonen er ruim 31.000 Amerikanen, die ongetwijfeld Thanksgiving zullen vieren. En voor wie Thanksgiving in Nederland viert, is een andere leuke activiteit een film kijken met het hele gezin: Free Birds. Deze film gaat over twee kalkoenen die terug in de tijd gaan om ervoor te zorgen dat hun soort niet langer het hoofdgerecht zijn tijdens Thanksgiving.

ARVE Error: need id and provider

Thanksgiving voor kalkoenen
Dierenopvang Woodstock Animal Sanctuary (WAS) zorgt ervoor dat in ieder geval de kalkoenen die bij hen wonen, een prachtige Thanksgiving hebben vandaag. De geredde kalkoenen en andere dieren die bij WAS wonen krijgen vandaag een heerlijke veganistische pompoentaart voorgeschoteld. Hen is gelukkig een dramatisch einde bespaard gebleven. Zij staan symbool voor de 46 miljoen kalkoenen die dit jaar op de Thanksgivingtafel staan.

Bronnen: 1, 2 ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor