Natuurbeschermers hebben 30 plompe lori’s vrijgelaten in het oerwoud op het eiland Java, Indonesië. De dieren waren illegaal gevangengenomen en werden als huisdier onder vreselijke omstandigheden gehouden.

30 plompe lori’s vrijgelaten na leven als huisdier
30 plompe lori’s vrijgelaten na leven als huisdier | Foto: screenshot video SWNS/YouTube

De vrijlating van de Javaanse plompe lori’s werd uitgevoerd door het Mount Halimun Salak National Park (TNGHS), het Center for Natural Resources Conservation (BKSDA) en International Animal Rescue (IAR) Indonesia. Volgens Ammy Nurwati, het hoofd van BKSDA, is het merendeel van de plompe lori’s door leden van de gemeenschap overhandigd aan verschillende afdelingen van BKSDA op West-Java. Ze kwamen daarna in het IAR Indonesia Primate Centre in Bogor terecht om behandeld en verzorgd te worden. De lori’s ondergingen eerst een herstel- en behandelingsproces om hun natuurlijke gedrag te stimuleren.

30 plompe lori’s vrijgelaten na leven als huisdier
Vrij! | Foto: screenshot video SWNS/YouTube

Goed geobserveerd

Eerst werden de dieren medisch onderzocht en zijn ze een tijdje in quarantaine geplaatst. Hun gedrag is goed geobserveerd. Pas nadat ze gezond verklaard waren konden ze naar een andere locatie worden verplaatst om te wennen. Aan het einde van dit proces werden ze definitief vrijgelaten in de natuur. Ammy Nurwati zegt in een verklaring tegen World Animal News:

“Tijdens het gewenningsproces blijft het team elke nacht de vorderingen observeren en registreren. Als tijdens de gewenningsperiode alle lori’s actief zijn en geen abnormaal gedrag vertonen, kunnen ze worden vrijgelaten in het wild. Ze moeten dit lange proces doorlopen om hun natuurlijke instincten te herstellen en ervoor te zorgen dat ze kunnen overleven en zich voortplanten in hun natuurlijk habitat.”

Essentieel voor evenwicht ecosysteem

De vrijlating van de 30 plompe lori’s is onderdeel van een groter programma, waarbij de duurzaamheid van ecologische processen in het beschermde natuurgebied worden ondersteund. Het doel is ook om de populatie van primatensoorten in stand te houden en te vergroten, want het aantal neemt af. Ahmad Munawir, hoofd van het TNGHS-kantoor, zegt dat de vrijlating van de gerehabiliteerde dieren in het Mount Halimun Salak National Park een van de belangrijkste programma’s is op het gebied van het redden van wilde dieren.

De plompe lori is een van de essentiële wilde dieren om het evenwicht van het ecosysteem in het nationale park te behouden. Het vrijlatingsgebied heeft een ecosysteem dat geschikt is om de lori’s te beschermen met betrekking tot voedsel en schaduw, veiligheid, het ‘draagvermogen’ van het leefgebied en de kans op bedreigingen door roofdieren. In deze veilige omgeving is er hoop dat de lori’s zich kunnen voortplanten.

30 plompe lori’s vrijgelaten na leven als huisdier
Plompe lori’s zijn nachtdieren | Foto: screenshot video SWNS/YouTube

Vrijlatingen gaan door ondanks pandemie

De veiligheidsprocedures in het primatencentrum in Bogor zijn nog verder aangescherpt als gevolg van de coronapandemie. Zo wordt het risico op besmetting van ziektes tot een minimum beperkt. Alan Knight, algemeen directeur van IAR:

“De gezondheids- en veiligheidsprotocollen tijdens deze vrijlating zijn verbeterd om het risico op overdracht van ziekten te minimaliseren. De dieren werden getest in het laboratorium van het Centre for Study of Primates IPB University, de resultaten waren negatief. Mensen hebben de protocollen uitgevoerd. Alle aanpassingen zijn gedaan om de vrijlatingen en beschermingsactiviteiten door te laten gaan, zelfs midden in de COVID-19 pandemie.”

Bronnen:

#GNvdD: Groep van tien plompe lori’s eindelijk vrij in West-Java

 

©AnimalsToday.nl Jane Sauer