Aan de kust van Saoedi-Arabië zijn 3.000 schapen gestorven door honger en dorst, nadat het land 58.000 schapen terugstuurde naar Soedan wegens problemen met inentingen. De dieren mochten daarom de Golfstaat niet in. Veel dieren stierven nadat ze zout water uit de Rode Zee hadden gedronken.

schapen
3.000 schapen verhongerd na weigering toegang Saoedi-Arabië | Foto: Pixabay

Quarantaine

De schapen waren net aangekomen in Saoedi-Arabië toen ze weer terug moesten naar Soedan. De reden was dat quarantaineprocedures in Soedan niet juist waren verlopen. Voordat de dieren getransporteerd worden, moeten ze in de haven van Soedan in quarantaine. Hier worden schapen ingeënt tegen een aantal ziekten, waaronder de Rift Valley-koorts. Nu bleken verschillende dieren niet ingeënt te zijn, en waren sommige vervangen of later toegevoegd. Dit soort problemen zijn er vaker, omdat er weinig controle is.

Rift Valley-koorts

De schapen worden onder andere ingeënt tegen de Rift Valley-koorts. Deze ziekte komt voor bij runderen, buffels, schapen, geiten en kamelen. Bij dieren leidt het tot miskramen en soms zelfs de dood. De ziekte wordt overgedragen via bloed of besmette muggen. Ook kunnen mensen het krijgen, maar de meesten (zo’n 90%) merken het niet of hebben last van milde symptomen.

Eind vorig jaar stierven duizenden schapen ook al omdat ze het land niet in mochten. Saoedi-Arabië blokkeerde toen de handel met Soedan omdat er sprake was van een uitbraak van de Rift Valley-koorts. De dieren kregen toen geen water of eten en er gingen geruchten dat de dode schapen in zee werden gegooid.

Export

Soedan exporteert jaarlijks heel veel levende dieren. In 2018 leverde deze handel ongeveer 500 miljoen dollar op. Meer dan 70% van de veestapel in Saoedi-Arabië komt uit Soedan. De Verenigde Naties verwacht dat het aantal levende dieren dat wereldwijd geëxporteerd wordt alleen maar zal groeien, deels omdat het goedkoper is om levende dieren te exporteren dan gebruik te maken van gekoelde transport. Ook is er in Saoedi-Arabië veel vraag naar vers vlees. Soedan is van plan de overgebleven schapen weer terug te sturen naar Saoedi-Arabië.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.