Door de uitbraak van het coronavirus werden in Spanje 89 procent minder stierengevechten gehouden dan in 2019. Een grote klap voor de stierenvechtsector, die al grote financiële verliezen te lijden heeft door de succesvolle campagnes van de anti-stierenvechtbeweging. Zij bereikten in de laatste 10 jaar een daling van 63 procent van het aantal georganiseerde stierengevechten. 

coronavirus
2020: 89 procent minder stierengevechten in Spanje | Foto: Pixabay

Volgens het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) zou 2020 zelfs  de finale doodsteek kunnen geven aan de stierenvechtsector. Diverse fokkers van vechtstieren geven aan het financieel niet langer vol te houden en overwegen hun bedrijf om te zetten tot een lucratieve onderneming. En de situatie is niet alleen ernstig in Spanje: ook in alle andere stierenvechtlanden konden de meeste stierengevechten niet doorgaan. In Latijns-Amerika start het stierenvechtseizoen in november/december, en dagelijks worden evenementen met stieren geannuleerd. Zo is nu al bekend dat de stierenvechtseizoen van de Colombiaanse hoofdstad Bogota niet door zal gaan in 2021. En de wrede stierenfeesten in San José, de hoofdstad van Costa Rica, zijn afgelast.

CAS International blikt terug op een bewogen maar ook positief 2020. Zo werden voor het eerst in 42 jaar geen stierenrennen gehouden in Pamplona. En veel wrede stierenfeesten werden geannuleerd. Duizenden stieren werd een wrede dood in de arena gespaard, al is een deel in het slachthuis alsnog geslacht. En de stierenvechtsector eiste financiële compensaties van de Spaanse overheid in verband met het moeten afgelasten van stierengevechten door corona. CAS International startte samen met AnimaNaturalis España een campagne om dit te voorkomen. De bloedige sector kreeg uiteindelijk geen compensaties van de centrale overheid, waardoor het voor de sector lastig zal worden financieel te herstellen van 2020. Verder zei de Minister van Cultuur in een interview met de Spaanse pers dat hij de controversiële activiteiten van de stierenvechtsector niet hoeft te promoten. De vanzelfsprekendheid van de steun van de Spaanse overheid aan het stierenvechten lijkt voorbij te zijn.

Bron: