De Blue Nature Alliance is een ambitieus wereldwijd partnerschap dat als doel heeft bescherming te bieden voor vijf procent van de oceaan in vijf jaar tijd. Dit is een gigantisch initiatief voor het herstel van de oceaan om de aarde levensvatbaar te houden voor mens en natuur.

oceaan
Blue Nature Alliance wil 18 miljoen km² oceaan beschermen | Foto: Pixabay

18 miljoen km²

Schadelijke visserspraktijken, vervuiling en klimaatverandering hebben een verwoestende impact op de gezondheid van de oceaan. Wetenschap toont aan dat het beschermen en herstellen van grote delen van de oceaan essentieel is om het klimaat te reguleren, ecosystemen te verbeteren en om voldoende zuurstof te behouden. Om deze reden werkt Blue Nature Alliance erg hard aan dit project om vijf procent van de oceaan te beschermen en te herstellen binnen vijf jaar tijd. Ofwel 18 miljoen vierkante meter oceaan, een gebied zo groot als de oppervlakte van de Verenigde Staten. Momenteel werken ze met regeringen en andere partners samen op Fiji, Antartica en Tristan de Cunha – een gebied van 4,8 miljoen vierkante kilometer. Binnenkort breiden de werkzaamheden uit naar Canada, Palau, de Seychellen en de West-Indische Oceaan om ook daar een start te kunnen maken met het herstel. Dat levert nog eens 2 miljoen extra vierkante kilometer oppervlakte aan zee op. Aankomende zomer worden er meer locaties aangekondigd.

Wilhelm:

“We moeten nu wereldwijd de nadruk gaan leggen op de samenwerking met lokale overheden en inheemse volkeren om prioriteit te geven aan het behoud van onze oceanen. De oceaan staat onder zware druk en het is nu hoog tijd om grote praktische acties te ondernemen voor ons voortbestaan.”

Missie

Het initiatief is een samenwerking tussen verschillende organisaties; Conservation International, The Pew Charitable Trusts, The Global Environment Facility, Minderoo Foundation en the Rob and Melani Walton Foundation. Dit partnerschap werkt samen met overheden, non-gouvernementele organisaties, inheemse volkeren en wetenschappers om op een doeltreffende wijze het grootschalige oceaanbehoud te bevorderen. De samenwerking is essentieel om de wereldwijde doelstelling te bereiken zodat tegen het jaar 2030 tenminste dertig procent van de oceaan wordt beschermd.

Dit lijkt weinig omdat de grote zee tussen de verschillende werelddelen voor liefst zeventig procent van de aarde inneemt. Toch is het één van de grootste inspanningen om de oceaan, en daarmee direct de aarde, te beschermen tegen de teleurgang. Aulani Wilhelm, senior vicepresident van Oceans for Conservation International:

“Een gezonde oceaan is cruciaal voor ons voortbestaan. De oceaan geeft voedsel en werkgelegenheid voor een groot deel van de wereldbevolking. Het zorgt ook voor de broodnodige zuurstof die wij inademen. Toch wordt de oceaan aanzienlijk minder beschermd in vergelijking met het vasteland.”

Samenwerken

Blue Nature Allicance is wereldwijd de samenwerking aangegaan met partners op het gebied van wetenschap, voor het delen van beschermingsinformatie en ondersteunt de economie. Er moet nog heel veel gebeuren en tot op heden wordt nog geen 10 procent van de wereldwijde oceaan beschermd. Er is nog een lange weg te gaan. Het creëren van dertig procent beschermingsgebied binnen 10 jaar tijd is de maatstaf die nodig is voor een goed functionerende en veerkrachtige oceaan. Vooral het samenwerken met lokale gemeenschappen en overheden is van groot belang voor succes op lange termijn. Zij zijn direct afhankelijk van de oceaan voor hun levensonderhoud, culturele activiteiten en recreatie. Een grootste stap in dit proces is dat deze partijen bij de besluitvorming worden betrokken voor de duurzaamheid op lange termijn. Volgens Blue Nauture Alliance, alsook medeoprichter van dit project Rob Walton, van Rob en Melani Walton Foundation, is samenwerking de maatstaf voor succes. Walton:

“Wij zijn blij dat wij deel uitmaken van de Blue Nature Alliance. Het is nu een kritieke tijd, de oceaan staat onder immense druk en we hebben allemaal een verantwoordelijkheid om de oceaan te helpen en te beschermen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman