Ruim 130.000 kippen zijn dit weekend afgemaakt nadat bij een pluimveebedrijf in het Brabantse Sint-Oedenrode vogelgriep was vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om een hoogpathogene variant, zo meldt de Rijksoverheid. Bij 2 bedrijven in de buurt zijn alle kippen uit voorzorg vergast.

130.000 kippen vergast in Sint-Oedenrode om vogelgriep
Vergaste kippen van het door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode (21 02 2021) | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Bij het bedrijf waar de vogelgriep was uitgebroken werden zo’n 35.000 legkippen gehouden. Binnen een kilometer afstand van het getroffen bedrijf staan nog twee pluimveehouderijen. Uit voorzorg zijn daar door de NVWA respectievelijk 49.920 en 47.000 kippen afgemaakt, dit echter zonder dat er sprake was van vogelgriep. Binnen 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode bevinden zich nog eens 7 andere pluimveebedrijven en deze worden onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.

130.000 kippen vergast in Sint-Oedenrode om vogelgriep
Door vogelgriep getroffen, wegens ‘omstandigheden’ gesloten  | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

De kippen zijn vergast door CO2 in de stallen te pompen, waarna de dieren stikken door zuurstoftekort.

130.000 kippen vergast in Sint-Oedenrode om vogelgriep
‘Ruiming’ door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf Sint-Oedenrode | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

In de zone van 10 kilometer rond het bedrijf bevinden zich nog eens 26 pluimveebedrijven. Demissionair minister Schouten van LNV heeft voor deze bedrijven een vervoersverbod afgekondigd voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, plus dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

130.000 kippen vergast in Sint-Oedenrode om vogelgriep
130.000 levende wezens vergast in Sint-Oedenrode | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Zoals gebruikelijk melden reguliere media vooral dat er sprake is van een drama voor de pluimveehouders, die echter regelingen hebben waardoor ze financieel schadeloos worden gesteld. Wel moeten de stallen na de ‘ruiming’ 6 weken leeg blijven, maar daarna is het weer business as usual. Even gebruikelijk is dat er nergens wordt gesproken over de waanzin van de intensieve pluimveehouderij (en iedere andere vorm van intensieve veehouderij), die bij de uitbraak van een dierziekte meteen aan 130.000 – honderddertigduizend! – dieren het leven kost. Niet omdat ze allemaal ziek waren maar omdat het grootste deel uit voorzorg gedood moest worden. Een kleine 100.000 kippen vonden om die reden afgelopen weekend een voortijdig einde. En dat is pas echt ziek, door weinigen hardop gezegd.

Bronnen:

Honderdduizend individuen vergast op een zondagmiddag

©AnimalsToday.nl BVR