Dierentuinen in Zwitserland zouden volgens lokale media ongewenste huisdieren zoals cavia’s, konijnen en ratten accepteren als voer voor de dierentuindieren.

huisdieren als voedsel
Afgedankte huisdieren worden gevoerd aan dierentuindieren | Fotocredit: Tambako the Jaguar Flickr via Compfight cc

Alex Ruebel, directeur van Zoo Zurich, vertelt dat huisdiereigenaren regelmatig contact opnemen met de dierentuin om te vragen of ze hun dier willen aannemen. Sommige dieren worden volgens de directeur geaccepteerd en dienen als voer voor de dierentuindieren. Zo worden cavia’s, konijnen en ratten gevoerd aan tijgers. Muizen worden bijvoorbeeld gegeven aan de uilen in de dierentuin. Honden en katten worden volgens de directeur niet aangenomen door de dierentuin.

Onthutst
Zwitserse dierenwelzijnsorganisaties reageerden geschokt op het nieuws dat huisdiereigenaren hun diertjes aanbieden aan dierentuinen. Zo stelde Helen Sandmeier van Swiss Animal Protection (SAP) dat wanneer je een huisdier koopt, je automatisch de verantwoordelijkheid neemt om voor het dier te zorgen. Het diertje een goede en veilig plek geven wanneer je er niet meer voor kunt zorgen, hoort daarbij. Ook Antoine Goetschel, oprichter van Global Animal Law, reageerde onthutst op de wegwerpmentaliteit van de huisdiereigenaren.

Humaan gedood
Voordat de dieren dienen als maal voor de roofdieren worden ze ingeslapen door een dierenarts. Daarna worden de dieren als geheel bij de roofdieren in de kooi gegooid, dit zou volgens de directeur natuurlijker zijn.

Overeenkomst met huisdiereigenaren
In een statement zegt de dierentuin de huisdiereigenaren altijd te informeren dat hun diertje als voer zal dienen voor de roofdieren. De eigenaren ondertekenen bij akkoord een overeenkomst. De dierentuin benadrukt dat ze huisdiereigenaren niet actief aanmoedigen om hun dier bij de dierentuin te brengen.

Bronnen: Daily Mail, Buzznews ©Animals Today Nadine van Wissen