Vandaag, 4 april, is het Wereld Zwerfdierendag. Alweer voor de achtste keer en ooit bedacht in Nederland wordt Wereld Zwerfdierendag nu al in meer dan 80 landen gevierd. Doel van Wereld Zwerfdierendag is aandacht vragen voor de meer dan 600 miljoen zwerfdieren wereldwijd en stil te staan bij de verantwoordelijkheid die wij mensen jegens deze dieren zouden moeten dragen.

gastgezinnen
Bubba, 12 jaar, zit in de opvang in Spanje en zoekt na een hard leven op straat die ene gouden mand. Wie biedt deze kanjer tijdelijke opvang op weg naar zijn uiteindelijke lieve baas? | Foto: Stichting Verhuisdieren

In Nederland hebben we geen zwerfhonden meer maar een aantal hondenbazen heeft hun hond geadopteerd uit het buitenland via een zwerfdierenorganisatie. Stichting Verhuisdieren is zo’n organisatie, en zij grijpen vandaag aan om mensen te attenderen op de nieuwe mogelijkheid zich via verhuisdieren.nl aan te melden als gastgezin.

Gastgezin
John van Gieken is via Verhuisdieren gastgezin geworden voor Stichting Wereldhonden:

“Gastgezin zijn voor dieren uit het buitenland is namelijk het mooiste en meest dankbare vrijwilligerswerk dat er bestaat.”

John las op de website van Stichting Verhuisdieren een profiel van een hondje dat een gastgezin nodig had:

“Na een zwaar leven in Roemenië had Nick behoefte aan een ervaren hondenkenner die hem de kans zou geven om in een stabiele en liefdevolle omgeving op adem te komen. Ik besloot mij aan te melden als gastgezin. Bij mij is Nick tot rust gekomen en inmiddels is hij succesvol geadopteerd bij het ideale baasje. Deze hond had niet blijer kunnen zijn en dat is een prachtig proces om getuige van te zijn.”

Verantwoord herplaatsen
Oprichter van Verhuisdieren, Femke Pasquino-De Harde:

“Het doel van Verhuisdieren is om zoveel mogelijk ’tweedekansdieren’ te matchen met het allerbeste en liefste baasje. Nu blijkt dat de vraag naar honden uit het buitenland zo enorm toeneemt, wil Verhuisdieren graag helpen om deze dieren op een verantwoorde wijze naar Nederland te laten komen én succesvol aan een baasje te helpen. Daarnaast zijn gastgezinnen het vangnet voor die enkele adoptie die niet volgens plan verloopt.”

Een adoptie heeft een grotere kans van slagen als de hond zich in Nederland bevindt. Alleen zo leert het gastgezin de hond kennen en kan er een eerlijk profiel aangemaakt worden van de hond. Daarnaast kunnen potentiële nieuwe baasjes live kennis maken en kijken of die bekende klik er is. Je gaat tenslotte je leven samen delen. Gastgezinnen zijn dus een essentiële schakel in een adoptieproces.

Hoe het werkt
Via Verhuisdieren kunnen stichtingen, die al dieren herplaatsen via de matchingsite,  profielen aanmaken voor de honden voor wie zij eerst opvang zoeken in de vorm van een gastgezin. Potentiële gastgezinnen kunnen een profiel aanmaken waarin zij aangeven op welke schaal zij beschikbaar zijn om honden op te vangen. Verhuisdieren matcht zo dier en gastgezin.

De media hebben het vaak over ‘zielige zwerfhonden uit het buitenland’ en er ontstaat hierdoor een imago alsof zwerfhonden vooral uit medelijden geadopteerd zouden moeten worden. Stray-AFP, belangenorganisatie van zwerfdieren, is het niet eens met dit beeld en weet uit ervaring dat zwerfhonden uit het buitenland, mits goed gescreend en volgens de regels naar Nederland gehaald, fantastische huisdieren kunnen zijn.

Persberichten Stichting Verhuisdieren, Stray-AFP