De afgelopen weken werd de regio Leiden opgeschrikt door maar liefst twee bijtincidenten met honden, waarbij een zwaan ernstig gewond raakte. Zulke incidenten komen helaas vaker voor, meestal in het broedseizoen. De zwaan wil dan het nest te verdedigen in plaats van weg te vluchten als een hond de aanval inzet. Ook werden zwanen mishandeld een eieren geroofd.

Zwanenleed door bijtincidenten, kinderen en eierroof
Zwanenleed door bijtincidenten, kinderen en eierroof | Foto: publiek domein

Niet alleen honden, maar ook mensen zorgen voor leed bij zwanen. Zo werd afgelopen zondag een zwaan doodgeknuppeld in de buurt van Uitgeest. De zwaan lag dood aan de slootkant en is naar alle waarschijnlijkheid doodgeknuppeld omdat iemand haar eieren wilde stelen, die zij op haar beurt probeerde te beschermen. De brute roof moest zij met de dood bekopen. Het mannetje bleef alleen achter en zit nog in de buurt van het nest. Zwanen zijn monogame dieren en blijven elkaar een leven lang trouw. Sylvia Hoolwerff van de Dierenambulance Kennemerland laat tegen over NH Nieuws weten:

“Heel sneu om het mannetje daar alleen te zien zitten. Hij blijft zijn vrouwtje trouw en daarom zit hij nog in de buurt van het nest. Totdat hij eindelijk inziet: hé, ik heb niks meer. Misschien gaat hij dan op zoek naar een ander vrouwtje, maar hij kan hier net zo goed nog een hele tijd alleen blijven treuren.”

Het is onduidelijk wat de dief precies met de eieren gaat doen, mogelijk worden die naar het buitenland gebracht. Sylvia Hoolwerff roept mensen op om geen foto’s van broedende zwanen op social media te plaatsen, omdat dat eierdieven naar het nest kan leiden.
.

Bijtincidenten

In Leiden is onlangs een mannetjeszwaan met bijtwonden naar de vogelopvang De Wulp in Den Haag gebracht. Zijn vleugel was gebroken, deze werd ingetapet en de zwaan kreeg antibiotica voor zijn wonden. De breuk en de wonden zijn waarschijnlijk veroorzaakt door een hond. Inmiddels is vaderzwaan na twee weken in de opvang herenigd met moederzwaan.

Niet ver van Leiden werd vlak voor Koningsdag in Valkenburg een zwaargewonde zwaan in het water aangetroffen. Met behulp van de brandweer en een bootje van een buurtbewoner is de zwaan uit het water gehaald. Op de kant lag haar vernielde nest waar de eieren uit waren gerold. Terwijl vaderzwaan onder bedwang werd gehouden, konden politieagenten het nest een beetje op orde brengen en de eieren terugleggen. Hierna ging vaderzwaan snel weer op het nest zitten. Ter bescherming is er een hek om het nest geplaatst. Moederzwaan is door de dierenarts behandeld voor de wond aan het gapende gat in haar hals en een afgescheurde spier. Voor verder herstel is zij overgebracht naar het vogelasiel. Ook deze zwaan is vermoedelijk door een hond gebeten. Gezien de grote gaten is de mishandeling in ieder geval niet het werk geweest van een vos.

De Leidse dierenambulance roept mensen via haar website op om honden aan de lijn te houden als er zwanen in de buurt zijn. Zwanen kunnen vanwege hun bouw niet snel opvliegen als ze worden aangevallen.
.

Dierenkliniek Leiden Stevenshof

In natuurgebied Jufferswaard in Renkum werd de populaire zwarte zwaan Zorro in maart van dit jaar doodgebeten door een hond. De zwaan leefde meer dan tien jaar in het natuurgebied. Iedereen kende hem daar, want hij viel niet alleen op vanwege zijn zwarte kleur, maar ook vanwege de streken die hij uithaalde. Vaak zocht hij ruzie met een ander mannetje. Ook heeft hij zich een keer in een relatie ingevochten, waardoor hij een trio vormde met een ander zwanenpaar. De eigenaar van de hond die Zorro dood heeft gebeten heeft zelf onmiddellijk de dierenambulance gebeld. Lambert van Gils schrijft in zijn laatste blog over Zorro dat zelfs de liefste hond een hond met jachtinstinct is.
.

Vorige maand werd in Zwolle moedwillig op een zwaan ingereden. De automobilist reed volgens RTV Oost in een weiland met als doel om de daar veel voorkomende ganzen en zwanen te verjagen. Eén van de zwanen bleef zitten en ging niet aan de kant. De zwaan raakte ernstig gewond bij de aanrijding en kon niet meer op de poten staan. Getuige Timothy Mark Driscoll zag de mishandeling gebeuren en beschreef deze aan De Stentor:

“Ik zag de auto zo over het beestje heen rijden… Hij claxonneerde nog nadat de zwaan was aangereden. Het dier kon niet meer op zijn poten staan, probeerde te vliegen en haalde uiteindelijk de sloot. Ik dacht nog: wat een idioot! Waarom doe je zoiets? Zo’n beestje doet niemand kwaad.’’

Medewerkers van de dierenambulance hebben de zwaan naar een dierenarts gebracht. Deze heeft de zwaan helaas moeten inslapen omdat hij of zij niet meer te redden was. De dader, een 76-jarige man is aangehouden.
.

In Spijkenisse werden in april zwanen mishandeld door kinderen. Een van de zwanen werd geslagen met wilgentakken, waardoor de nek van de zwaan onder de striemen zat. Eveneens in april vond er in Stolwijk een verschrikkelijke daad plaats. Daar werd een zwaan die op het nest zat mishandeld en de eieren werden vernield. Een buurtbewoner heeft met een wildcamera de daad op video vastgelegd. In maart werden er op verzoek van een buurtbewoner camera’s rond het nest geplaatst, dat heeft helaas niet mogen baten.

Voor de mishandeling en roof van eieren hebben wij geen goed woord over. Wat bezielt je om tot zo’n laffe daad over te gaan, omdat je vindt dat je last hebt van deze mooie dieren of omdat je de eieren wilt vernielen of stelen (voor de verkoop)? Helaas kunnen ook lieve honden een keertje bijten; aan alle hondeneigenaren dan ook de oproep om hun hond niet los te laten lopen in de buurt van een zwanennest. Zo kunnen de zwanen in alle rust hun eieren uitbroeden.
.

@RTLnieuws

Melden

Mocht je getuige zijn of kennis hebben van dierenmishandeling, bijtincidenten, eierroof of andere nestverstoring, neem dan contact op met de dierenpolitie via telefoonnummer 144, of vraag de lokale dierenambulance om advies. Je kunt ook contact opnemen met de redactie van AnimalsToday via redactie@animalstoday.nl.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat