In de nieuwe tv-campagne ‘Zuivel is niet zo zuiver als we denken’ benadrukt Wakker Dier een aantal ongemakkelijke feiten over het leven en leed van melkkoeien. Zo kan een koe van nature 20 jaar worden, maar in de zuivelindustrie heb je het als melkkoe na 6 jaar wel gehad.

Zuivel is niet zo zuiver als we denken
In de zuivelindustrie heb je het als melkkoe na 6 jaar wel gehad | Foto (illustratief): publiek domein

De gemiddelde Nederlandse melkkoe geeft maar liefst 35.000 liter melk in haar leven. Dat komt neer op 28 liter per dag. Als koe is het heel hard werken, aldus Wakker Dier:

“Ziekte en uitputting liggen daarom op de loer. Zeker als de huisvesting of de verzorging niet in orde is. Dat is terug te zien in de cijfers: jaarlijks is één op de vijf koeien kreupel, heeft één op de vier pijnlijke ontstekingen in haar uier en heeft zeker één op de twee wonden en/of ontstekingen aan haar klauwen (voeten).”

Zuivel is niet zo zuiver als we denken
Ziekte en uitputting liggen op de loer | Foto: Wakker Dier

Niet zuiver

Er is erg weinig wetgeving die koeien beschermt. Zo zijn er geen regels over leefruimte, weidegang, of stalinrichting. Omdat er amper regels zijn, is het verschil tussen boerderijen groot. Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“Zuivel is niet zo zuiver als de meeste mensen denken. Er zijn verantwoorde boeren, maar er zijn ook veel boerderijen waar het welzijn ver onder de maat is.”

Zuivel is niet zo zuiver als we denken
Zuivel is niet zo zuiver als we denken | Foto: Wakker Dier

Dun, kreupel, vermoeid

Met de nieuwe campagne wil Wakker Dier Nederland wakkerschudden. In de commercial zijn onder andere beelden te zien die legaal in de afgelopen twee jaar zijn gefilmd in Nederlandse stallen. Hilhorst:

“Ook dit is de Nederlandse melkindustrie. Dun, kreupel, vermoeid: het wordt tijd dat we beter voor koeien gaan zorgen.”
.

Minimum

Wakker Dier raadt consumenten en bedrijven aan om biologische melk of melk met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming als minimum te hanteren. Zo staan biologische koeien aanzienlijk meer in de wei en hebben Beter Leven-koeien onder andere een beter ingerichte stal. Beide maatregelen verkleinen de kans op ontstekingen, wonden en ziekten. Koemelk vervangen door plantaardige zuivel is natuurlijk ook een optie, aldus Hilhorst.

Bron:

Moeder bindt strijd aan met eenzijdige promotie zuivel op school