Bezoekers van een vakantiepark in badplaats Rockanje kwamen gisterochtend in aanraking met wel een heel bijzonder diertje: een albinomol. Helaas was het witte molletje al overleden.

albinomol
De albinomol wordt opgezet | Foto: Didier Descouens/Wikimedia

Omdat ze vermoedden dat het om een heel zeldzaam diertje ging, werd er contact opgenomen met Jan Alewijn Dijkhuizen, boswachter bij het het Zuid-Hollands Landschap. Hij was ontzettend blij met de vondst:

“De receptioniste van het park bedacht dat het de moeite waard was en heeft me meteen gebeld. Voor hetzelfde geld was het dier in de prullenbank beland.”

Makkelijke prooi
Bij albino’s ontbreekt het pigment in het haar, waardoor het dier spierwit is met rode ogen. De kleur van de vacht van een mol is normaal gesproken fluweelachtig zwart. Mollen met een andere kleur zijn zeer zeldzaam. Geschat wordt dat slechts 1 procent van de totale populatie een andere kleur vacht heeft dan zwart.

albinomol
Fluweelachtig zwart | Foto: Dieder Plu/Wikimedia

Sommige mollen hebben vlekken onderaan de buikzijde. Ook zijn er mollen gevonden in een oranje-achtige en geelachtige kleur. Deze verkleuring komt door ijzeroxide in de aardbodem (roest). Witte mollen komen echter nauwelijks voor. Boswachter Dijkhuizen over de bijzondere albinomol:

“Witte mollen overleven het meestal niet, omdat ze geen schutkleur hebben en een makkelijke prooi zijn. Ook is er behalve een pigmentafwijking vaak meer aan de hand met de dieren.”

albinomol
Slechts 1 procent kans op een anders gekleurde mol| Foto: Pixabay

Opgezet
Om de albinomol zo zeldzaam is en nog in goede staat wil Jan Alewijn Dijkhuizen hem graag bewaren. Binnenkort zal hij het diertje laten opzetten.

Bronnen: RTV Rijnmond, AD, Ecopedia ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen