Zeeluipaard Owha uit Auckland, Nieuw-Zeeland, is ernstig gewond geraakt. Het dier is in het gezicht geschoten, waardoor haar luchtwegen beschadigd zijn. Ze ademt nu door slechts een neusgat. Deskundigen houden haar nauwgezet in de gaten en hopen dat Owha zelf voldoende kan genezen. Natuurbeschermingsorganisatie Sea Shepherd heeft een beloning uitgeloofd om de dader te vinden.

beloning
Owha is in haar gezicht geschoten | ©LeopardSeals

Owha is een graag geziene bewoner van de haven van Auckland. Inwoners en natuurbeschermingsorganisaties zijn geschokt dat het dier, dat zo in deze plaats thuishoort, door iemand beschoten is. Het zeeluipaard van 3,1 meter lang met een gewicht van 400 kilo werd vorige week bloedend aangetroffen. Op foto’s was een rond gaatje boven haar linker neusgat te zien. Volgens dr. Ingrid Visser, mede-oprichter van organisatie LeopardSeals, hebben drie dierenartsen bevestigd dat het duidelijk een schotwond is. Haar lichamelijke conditie bleek weliswaar goed, maar ze ademde nog maar door slechts een neusgat. De kans is groot dat ze door de kogel ook verdere inwendige verwondingen heeft.

Herstel

De zeehond lag vorige week te herstellen op een van haar favoriete rustplaatsen, een ponton nabij jachthaven Westhaven. Vooralsnog wordt ze met rust gelaten, omdat dierenartsen het erover eens zijn dat de risico’s van vangen en sedatie te groot zijn. Men is bang was dat ze van het ponton af zou glijden het water in, en verdrinken. Deskundigen houden haar daarom al dagen in de gaten om te zien of haar gedrag niet verandert en ze niet achteruit gaat. Als dit wel het geval is, grijpt men in.

Bioloog dr. Krista Hupman, eveneens mede-oprichter van LeopardSeals, vertelde aan de New Zealand Herald dat Owha haar gewone gang leek te gaan. Ze rustte, sliep en at: positieve tekenen die er hopelijk op wijzen dat ze niet levensgevaarlijk gewond is geraakt. Ook is haar gedrag richting mensen niet veranderd: het vermoeden was dat ze bang en agressief zou zijn geworden. Hupman:

“Ze is hetzelfde (in haar gedrag) als anders, het is nogal opmerkelijk.”

Beloning voor gouden tip

Natuurbeschermingsorganisatie Sea Shepherd noemt de aanval op Owha een laffe en illegale daad, en heeft een beloning uitgelooft van $5000 (€4.467,28) voor bewijs dat leidt tot de veroordeling van de dader(s).

Kapitein Paul Watson geeft aan dat bedreigde diersoorten onvervangbaar zijn en meer waarde hebben dat materiële bezittingen.

“Een zeeluipaard is een prachtig en gekoesterd wezen dat respect en bescherming verdient.”

Sea Shepherd loofde al eerder een beloning uit, toen een jonge zeeluipaard in 2018 stierf nadat het dier in het gezicht was geschoten. Dit leidde tot de vervolging van vier tienerjongens. Zeeluipaarden zijn beschermd onder de Marine Mammal Protection Act 1978. De maximumstraf op het lastigvallen, verstoren, verwonden of doden van deze dieren is twee jaar gevangenisstraf of een boete met een maximum van $250,000. Organisatie LeopardSeals heeft verschillende tips ontvangen over wat er mogelijk is voorgevallen en deelt deze met de politie en autoriteiten.

Tot eind van de week ging het voorspoedig met Owha, maar ondanks de vele argusogen waarmee ze gevolgd wordt, was het team haar begin van het weekend kwijt. Zaterdag is ze uiteindelijk toch nog gevonden, maar inmiddels weer verdwenen. LeopardSeals roept op Facebook op naar Owha uit te kijken en contact op te nemen zodra iemand haar spot.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde