De meest voorkomende zeehondensoort op Antartica, de Weddellzeehond, wordt met een relatief volwassen brein geboren. De omvang van het brein van een pasgeboren pup beslaat bij geboorte al maar liefst 70% van dat van een volwassen zeehond.

Weddellzeehond met pup - Zeehondenpups hebben meest volwassen brein
Weddellzeehond met pup | Foto: Wikimedia Commons

De zeehondenpups hebben hiermee het meest volwassen brein uit het dierenrijk. Dat hebben wetenschappers van het Amerikaanse Smithsonian Instituut ontdekt. Hun onderzoek is recentelijk gepubliceerd in Marine Mammal Science.

De wetenschappers analyseerden de karkassen van 12 Weddellzeehonden. Uit metingen van de schedel bleek dat de hersenen van jonge dieren relatief gezien erg groot zijn. Waarschijnlijk is dat een gevolg van het feit dat de dieren al op jonge leeftijd enorme afstanden onder het ijs moeten afleggen. Daarbij verlaat de moeder al na  zes weken de pups en moeten de zeehonden het zelf zien te rooien. Door het grote brein leren de zeehonden heel snel zelf navigeren onder het ijs.

Ter vergelijking, bij een baby is het brein bij de geboorte heel wat minder goed ontwikkeld. Het brein heeft een omvang van 25% van het brein van een volwassene.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl