Bij zeehondencrèche Pieterburen zijn in twee weken tijd drie zeehonden binnengebracht die verstrikt zijn geraakt in een visnet. De laatste zeehond, een jonge grijze, overleed tijdens het transport van Vlieland naar Pieterburen aan zijn verwondingen. Het zeehondencentrum maakt zicht ernstige zorgen over de toestand van onze kustwateren en deze plotselinge toename en roept iedereen dringend op om strand en zee schoon te houden.

verstrikt
Grijze zeehond | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Het zeehondje dat het laatste met een visnet om zijn lijf werd aangetroffen is exemplarisch voor hoe schrijnend de situatie is. Het zwaargewonde dier werd al dagen gesignaleerd, maar kon niet worden gevangen. Het visnet was diep in de huid gedrongen. Toen het uiteindelijk lukte het dier te vangen was het inmiddels zo verzwakt, dat het tijdens het transport naar Pieterburen overleed.

Overal in zee drijven achtergebleven visnetten. Voor de visserij is het niet rendabel om kapotte visnetten mee te nemen naar de vaste wal. Er moet veel geld worden betaald voor het inleveren van deze netten. Door het achterlaten van de netten sterven helaas vele honderden vissen, vogels en zeezoogdieren.

Gelukkig zijn er ook vissers die kapotte netten wel meenemen naar de wal. Diverse organisaties houden zich ook bezig met het naar de kant brengen van netten en ander afval. Zo organiseert Stichting De Noordzee elk jaar een aantal strandschoonmaakdagen. In augustus wordt 350 kilometer strand schoongemaakt in 30 etappes. Wil je meedoen? Meld je dan aan voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018.

Bron: Noorderkrant ©Animals Today