De Spaanse dierenpartij PACMA heeft twee wrede stierenfeesten gedocumenteerd in Benavente, Spanje: Torito de Alba en Toro Enmaromado. Deze beelden laten zien dat er in Spanje nog heel veel feesten zijn waarbij dieren eerst worden mishandeld voor het vermaak van het volk, om vervolgens in een slachthuis te worden gedood, buiten het zicht van het publiek.

Toro Enmaromado
Toro Enmaromado | ©PACMA

Torito del Alba
Dit feest is niet erg bekend in Spanje. Een jonge koe van twee jaar oud wordt aan een touw vastgebonden en vervolgens wordt er met het dier door de straten van Benavente gelopen. Ondertussen wordt het dier geslagen. Tijdens het feest van 25 mei viel ze meerdere keren op de grond, vervolgens werd ze tot bloedens toe op haar bek geslagen. Langer dan 40 minuten heeft de jonge koe geschreeuwd en gekronkeld van de pijn. Uiteindelijk werd ze naar het slachthuis gebracht.

Bekijk hier de beelden (waarschuwing: schokkend!):

Toro Enmaromado
Op dezelfde dag, in de middag, werd de Toro Enmaromado gehouden. Pitarroso heette de stier van dit jaar. Het dier is twee uur lang vastgebonden aan een touw in de straten van Benavente. Het idee is dat mannen vóór het dier uitrennen, en dat ze zo snel moeten zijn dat ze niet geraakt worden door het dier. De stier zit vast aan een touw, dus kan maar een paar meter lopen. Op een gegeven moment kreeg het dier een emmer water over zich heen; en was zo dorstig dat het het water probeerde op te drinken. Het is heel waarschijnlijk dat Pitarroso al een poosje niets gegeten en/of gedronken had. Het vermaak met de stier duurde bijna twee uur, hierna werd Pitarroso naar het slachthuis gebracht.

Bekijk hier de beelden (waarschuwing: schokkend!):

PACMA gaat juridische stappen ondernemen omdat de wet van Castilië en León het verbiedt dat stieren geslagen of verwond raken tijdens een evenement met stieren.

Lobby en acties
De Nederlandse organisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) zet zich in voor het einde van het stierenvechten en wrede feesten met stieren. Onder meer voert ze acties en lobbyt ze, samen met organisaties in Spanje. Recentelijk is bij de festiviteiten rond Toro de la Vega, in Tordesillas, het doden van de stier verboden bij aanwezigheid van het publiek. Maar deze beelden laten zien dat deze stieren ook ondraaglijk lijden tijdens evenementen waarbij het dier buiten het zicht van het publiek wordt gedood.

PiepVandaag.nl maakte, met steun van CAS International, een reportage van Toro de la Vega. De beelden van Torito del Alba en Toro Enmaromado, en Toro de la Vega, tonen maar een fractie van de diversiteit aan wrede feesten met stieren en het leed van de dieren zelf in Spanje. Bekijk de reportage van PiepVandaag hier:

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer