Het rapport dat het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC vandaag heeft uitgebracht, geeft de duidelijke boodschap dat onze aarde in ernstige problemen verkeert. Het bevestigt dat klimaatverandering werkelijkheid is, zich nu voltrekt en ecosystemen ontregelt, waarvan mensen en dieren afhankelijk zijn. Het IPCC concludeert dat de gevolgen van klimaatverandering op alle continenten en oceanen zichtbaar is.

IJsbeer klimaatverandering

Bovendien zijn de directe gevolgen veel groter dan aanvankelijk werd aangenomen. Klimaatrampen als mislukte oogsten, voedsel- en watertekorten en overstromingen zijn vermoedelijk niet meer te voorkomen. Dat heeft directe gevolgen voor de veiligheid in de wereld.
Ook zijn landen slecht voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering.

WNF-klimaatprojecten
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) werkt wereldwijd aan zogeheten adaptatieprojecten om ecosystemen en lokale gemeenschappen beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Die lopen uiteen van herstel van koraal en mangrovebossen tot rivieren de ruimte geven en bescherming van het gebied waar het laatste Arctische zeeijs blijft liggen.

Dit is het tweede rapport in een serie van vier die wetenschappers van het toonaangevende IPCC publiceren. In het eerste rapport werd al geconcludeerd dat de uitstoot van broeikasgassen door de mens de belangrijkste oorzaak is van het veranderende klimaat. Het tweede rapport gaat over de impact van klimaatverandering op de aarde, toekomstige risico’s en mogelijkheden om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

2 GRADEN
In het volgende IPCC-rapport in april wordt gekeken welke maatregelen nog mogelijk zijn om de uitstoot van broeikasgassen voldoende te verminderen. Die moeten ertoe leiden dat de opwarming van de aarde de 2 graden niet overschrijdt. Die grens wordt aangehouden als relatief veilig voor mens en natuur. De kans dat het lukt om onder de twee graden te blijven wordt echter steeds kleiner. Het laatste IPCC-rapport dat later dit jaar verschijnt, is een conclusie van de vorige drie rapporten.

Persbericht WNF