Was u van plan om dit jaar met kerst eens echt wild op tafel te zetten? Helaas, wij moeten u teleurstellen. Slechts 5 % van het in Nederland geconsumeerde wild komt inderdaad uit Nederland en is voor een belangrijk gedeelte niet in het wild geschoten, maar afkomstig van z.g. wildfarms. 95 % van het “wild” komt krap eenderde uit Europa en meer dan tweederde uit landen als Argentinië en Chili (hazen), Zuid- Afrika (struisvogels) en Nieuw- Zeeland (herten). En ook hier is het merendeel afkomstig van wildfarms.

wildfarms
wildfarms

Het kenmerk van een wildfarm is, dat de dieren (voornamelijk herten, zwijnen, maar ook konijnen, hazen, fazanten, patrijzen, moeflons, eenden, damherten of reeën) nooit in het wild hebben rondgelopen, maar op een weiland worden gehouden, waardoor de hoeveelheid natuurlijk voedsel die zij binnenkrijgen, beperkt is. Zodoende kan men nog niet eens met zekerheid zeggen of het vlees wel biologisch is, aangezien de dieren net zoals ieder dier in een veehouderij dagelijks gevoerd moet worden. Dat kan gaan om gras, hooi, stro, maïskuil, bieten, granen, schroten of commercieële krachtvoeders.

Hier is een voorbeeld van een wildboerderij in Nederland: http://www.zinkske.nl/index.htm

Uit de gisteren gepubliceerde Vleesbenchmark van Questionark en Natuur & Milieu blijkt dat zeker meer dan de helft van het supermarktwild niet echt uit het wild komt. De eenden, herten en konijnen van bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo en Plus zijn in ieder geval gefokt in stallen.

Wilt u echt een diervriendelijk kerst vieren, klik dan hier voor tips!

©Piepvandaag.nl Jeanco Lapierre Armande


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.