Het meest gevoelige gehoor van alle dieren heeft de grote wasmot. Het dier kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Om een vergelijking te maken mensen kunnen tot 20 kilohertz waarnemen.

Wasmot
Photo Credit: ajmatthehiddenhouse via Compfight cc

Doordat de nachtvlinders zo onwaarschijnlijk goed kunnen horen, zijn ze waarschijnlijk in staat de hoge tonen op te vangen waarmee hun grootste vijanden, vleermuizen, communiceren. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Strathclyde in Glasgow bekend gemaakt.

De onderzoekers vermoeden dat het gehoor van de motten in de loop van de evolutie zo sterk ontwikkeld is juist om vleermuizen te ontwijken. Vleermuizen sporen hun prooien door middel van echolocatie op. De hoogste tonen van de vleermuis heeft ongeveer een frequentie van 212 kilohertz.

Doordat de grote wasmotten nog hogere tonen kunnen produceren dan de vleermuizen zijn zij in staat met elkaar te communiceren zonder dat de vleermuizen dat kunnen horen.

“Het is niet helemaal duidelijk hoe de motten een gehoor hebben ontwikkeld dat zulke hoge geluidsfrequenties kan oppikken. Maar het is mogelijk dat ze hun onderlinge communicatie moesten verbeteren om te voorkomen dat ze een makkelijke prooi werden voor vleermuizen, die met vergelijkbare geluiden communiceren.”

Aldus hoofdonderzoeker James Windmill op nieuwssite ScienceDaily.

Bron ©PiepVandaag.nl