Tijdens deze wintermaanden ligt Alaska verscholen onder een dikke laag sneeuw. Tijdens een tocht die twee vrienden maakten, stuitten ze op een diep gat. Even later hoorden ze een bekend geluid en ontdekten ze dat er een eland ondergesneeuwd vastzat.

eland
#GNvdD: Vrienden redden eland uit diep, besneeuwd gat in Alaska | Foto: publiek domein (CC0)

Elanden komen vooral voor in koude gebieden met zowel droge als vochtige periodes. Je vindt ze veel in Alaska en daarom herkenden de twee vrienden het geluid ook. De twee zijn vaker in aanraking gekomen met de dieren, maar van zo dichtbij brengt risico’s met zich mee. Elanden zijn van zichzelf solitaire dieren. Ze zijn daarom ook schrikachtig naar mensen toe en kunnen in de stress raken wanneer iemand te dichtbij komt.

Een behoedzaam begin

Met deze kennis begonnen vrienden Andrew Koerner en Terry White snel, maar voorzichtig, aan de bevrijding van het dier. Een maand geleden werd een hele roedel sleehonden vertrapt door een eland en moest de eigenaresse van de honden een uur machteloos toekijken hoe de eland haar honden verwonden. De vrienden wisten dat de eland geen knuffeldier was, en dat ze moesten uitkijken.

Net op tijd

De twee groeven een gat van tweeënhalve meter om het enorme dier heen. Voorbijgangers met pikhouwelen sprongen de jongens bij, waardoor de operatie een stuk eenvoudiger werd. Het dier had veel van zijn vacht verloren door de vele ontsnappingspogingen. Hierdoor wisten de mannen dat de eland er al een tijd vastzat. Koerner vertelt:

“Je kon gewoon aan zijn ogen zien dat hij zo wanhopig was om uit het gat te komen. Toen keken Terry en ik elkaar aan en zeiden: we gaan niet weg voordat deze rakker uit dit gat is.”

Een onvergetelijke daad

Na anderhalf uur graven kregen Andrew en Terry het dier zover om te proberen te ontsnappen. Doordat de twee veel kennis hadden over het dier, wisten ze dat ze het dier de ruimte moesten geven. De eland kon zo even op adem komen en kreeg de kans op eigen benen het diepe, koude gat te ontsnappen. “Het voelde geweldig,” laten de twee vrienden weten. Ze waren altijd al dichtbij de dieren geweest, maar om het imposante dier om deze manier te kunnen helpen, was een onvergetelijke ervaring.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden