Een vrouw uit Juneau in Alaska is aangehouden omdat ze een Amerikaanse zeearend heeft bevrijd uit de val van een jager. Zij wilde de zwaargewonde vogel redden, maar het dier was er helaas te slecht aan toe waardoor besloten werd dat de arend moest inslapen.

Amerikaanse zeearend
Amerikaanse zeearend | Foto: Wikimedia Commons

Kathleen Adair (39) werd op 10 januari aangehouden nadat op 30 december een jager had geklaagd dat iemand zijn (legale) vallen onklaar had gemaakt. Een paar dagen daarvoor, op 24 december, had Adair de zeearend gevonden en uit veiligheidsoverwegingen een aantal andere vallen onklaar gemaakt, zodat daar geen dieren meer in terecht konden komen.

De arend was gevangen in een pootklem en ernstig gewond geraakt tijdens verwoede pogingen om los te komen. Kathleen Adair bracht de vogel naar Scot Tiernan, een specialist in de revalidatie vogels:

“Ze bracht een zeearend die in een pootklem vastgezeten had in een gebied waar nog meer klemmen waren. De vogel had twee gebroken poten. Aanvankelijk wilde ik ze spalken om te stabiliseren, maar toen we bij de dierenarts aankwamen bleek pas de ware aard van de verwondingen. De rechterpoot was gebroken, maar de linker zat alleen nog maar vast met een paar zenuwpezen en wat huid. Toen moesten we besluiten het dier te euthanaseren.”

Dat besluit werd genomen toe ook nog eens bleek dat de vleugels van de zeearend beschadigd waren door het tevergeefs proberen weg te vliegen. Tiernan geeft de vrouw groot gelijk dat ze de arend wilde redden:

“Ze heeft de vogel uit de val gered. Ik had hetzelfde gedaan.”

Problemen
In het gebied waar de arend in de pootklem terechtkwam is het jagen door ‘trappers’ legaal. Het vernielen van hun vallen is een strafbaar feit, vandaar dat Adair is aangehouden na het redden van de zeearend. Het feit dat ze daarbij een aantal andere vallen onklaar maakte speelt haar nu op:

“Ik zit in de problemen omdat ik tijdens het proces van het redden van de arend doelbewust een aantal vallen onklaar maakte. Ik deed dat omdat ik het uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk achtte.”

Adair weet dat de jacht in het natuurgebied bij Juneau toegestaan is maar streeft naar een totaalverbod, zoals elders in de regio ook het geval is. De dode arend is in beslag genomen door de U.S. Fish and Wildlife Service en naar een organisatie in Colorado gestuurd, gespecialiseerd  in veren die gebruikt worden bij ceremonies van oorspronkelijke indianenstammen.

Bron ©PiepVandaag Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.