Omdat een 46-jarige veehouder uit Alphen aan den Rijn (ZH) drie zieke kalfjes aan hun lot overliet heeft de boer een celstraf gekregen van vier maanden. De straf bestaat uit twee maanden cel plus twee maanden extra wegens een voorwaardelijke straf voor eerdere verwaarlozing van zijn vee.

zieke kalfjes
Foto (illustratief): CIWF/flickr

De veroordeling volgt op een controle in april, waaruit bleek dat hij de drie zieke kalfjes niet had laten behandelen door een veearts, terwijl hij dat bij een eerdere controle in maart had toegezegd. De kalveren bleken een aantal ontstekingen te hebben. De man was al eerder betrapt op verwaarlozing en had daar een voorwaardelijke gevangenisstraf voor opgelegd gekregen.

Puinhoop
Volgens de officier van justitie was het een ‘zooitje’ op het bedrijf van de boer. De ruimten waarin de dieren verbleven zouden besmeurd zijn met urine en mest, aldus de controleur van de NVWA. Bovendien beschikt de ‘boer’ niet over een agrarische opleiding. Zijn bedrijf was erop gericht om zieke dieren van andere boeren te kopen om ze vervolgens weer ‘op te lappen’. Volgens de officier van justitie beschikt de boer niet over de capaciteiten om vee te houden.

Verbod
De eis was zes maanden cel, maar de rechter heeft daar vier maanden van gemaakt. Wel heeft de boer een verbod opgelegd gekregen om de komende tien jaar nog vee te houden, tenzij de NVWA anders beslist.

Bron: Omroep West ©Animals Today Bart van Riel