Twee jonge otterwelpen scharrelden door de straten van Inverkeithing in Fife in Schotland (VK). Gelukkig werden de welpen met een leeftijd van drie tot vier maanden door passanten opgemerkt. De jonge otters liepen op de weg, waarschijnlijk tevergeefs op zoek naar hun moeder.

otterwelpen
Otterwelpen Inver en Forth | Foto: Scottish SPCA/Facebook

De otterwelpen werden gevangen en daarna verzorgd door de Schotse dierenbescherming, de Scottish Society for Prevention of Cruelty to Animals (Scottish SPCA). De kleintjes verblijven nu in het National Wildlife Rescue Centre in Alloa. Hun verzorgers vermoeden dat er iets met hun moeder is gebeurd en dat ze het alleen niet zouden hebben overleefd. Het gaat om een vrouwtje met de naam Inver en een mannetje dat de naam Forth kreeg. Manager Steven Gray:

“In het wild blijven otters bij hun moeder tot ze ouder zijn dan een jaar. We vermoeden dat hun moeder betrokken was bij een verkeersongeval of een ander ongelukkig noodlot en daardoor niet naar haar welpen kon gaan. Dus zijn ze haar gaan zoeken.”

otterwelpen
Foto: Scottish SPCA/Facebook

Luid gepiep

Het vrouwelijke welpje Inver werd opgemerkt door iemand die het vuil buiten had gezet. Ze maakte luide piepgeluiden, waarschijnlijk het geluid dat ze maakt wanneer ze haar moeder roept. De mensen volgden de otters op veilige afstand naar een nabijgelegen veld waar ze hen konden blijven zien, totdat de hulpverleners ter plaatse kwamen. Gray:

“De kleintjes zouden het niet hebben overleefd omdat ze afhankelijk zijn van hun moeder. We zijn dankbaar dat de mensen contact met ons hebben opgenomen.”

otterwelpen
Foto: Scottish SPCA/Facebook

Inver en Forth blijven in het opvangcentrum tot ze 12 tot 14 maanden oud zijn. Een leeftijd waarbij ze bij hun moeder zouden zijn gebleven als ze in het wild hadden geleefd. In het centrum leren de otters hoe ze voor zichzelf moeten zorgen voordat ze weer worden vrijgelaten in het wild.

Voorzichtig met otters

Steven Gray waarschuwt ook iedereen die een otter in het wild tegenkomt. De dieren zijn erg wendbaar en kunnen bijten. Ze zien mensen doorgaans als een bedreiging en dan kunnen ze bijten uit angst. Dus het is beter om ze niet te benaderen en hulp in te schakelen. De SSPCA heeft de ervaring en de nodige middelen om de otters in bedwang te houden.
.

otterwelpen

Bronnen:

Otters vluchten voor branden in Argentijnse Paraná delta

©AnimalsToday.nl Jane Sauer