De politie heeft afgelopen maandag tientallen verwaarloosde dieren gered uit een woning in de gemeente Voorst, Gelderland. Negen katten, elf chinchilla’s, drie vogels en drie honden werden in beslag genomen.

verwaarloosde dieren
26 verwaarloosde dieren uit huis gehaald | Foto: Facebookpagina Politie Voorst

“Het was een beestenboel binnen.”

De dieren werden aangetroffen tijdens een surveillanceronde door Voorst. De agenten zagen dat de woning in slechte staat was en vermoedden dat de gesteldheid van de aanwezige dieren niet veel beter zou zijn.

“Helaas werden deze vermoedens bij één blik door het raam naar binnen bevestigd”, aldus de politie van Voorst op Facebook. “Wij komen als politie op veel – helaas soms verontreinigde – plekken, maar dit was met geen pen te beschrijven. Het was met recht een beestenboel binnen.”

Een dierenarts werd ingeschakeld en in de woning werd onderzoek gedaan. Uiteindelijk zijn in verband met gebrek aan hygiëne negen katten, elf chincilla’s drie vogels en drie honden werden in beslag genomen. De dieren zijn ondergebracht bij verschillende opvangtehuizen.

De eigenaar heeft proces-verbaal gekregen voor het gebrek aan zorg voor zijn dieren.

Overigens is deze week bekend geworden dat minister Blok van veiligheid de wet wil aanpassen om effectiever en sneller te kunnen ingrijpen bij dierenverwaarlozing en –mishandeling. Hiermee moet het openbaar ministerie en de rechter meer mogelijkheden krijgen om in dierenwelzijnszaken “passend” te reageren. Op dit moment kan de rechter alleen een houdverbod opleggen als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf.

Dat blijkt uit een brief met voorstellen voor een wetswijziging die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Met de wetswijziging moet de rechter de mogelijkheid krijgen een houdverbod als zelfstandige maatregel op te leggen voor een periode van maximaal vijf jaar

Bronnen: De Stentor, Animals Today ©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.