In alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Groot-Brittannië maar liefst 8.823 runderen gedood omdat ze mogelijk besmet waren met runder-tbc. In dezelfde periode in 2013 werden om dezelfde reden zelfs 400 meer runderen afgemaakt.

Runderen - tbc
Runderen | Foto: Pixabay CC0 1.0

Bij 1.404 veehouderijen werd dit jaar een nieuwe besmetting geconstateerd. Dat blijkt uit de gegevens uit  het driemaandelijkse overzicht van het plattelandsministerie Defra.

De uitbraak van runder-tbc heeft niet alleen veel runderen maar ook veel dassen het leven gekost.

Al ruim twee jaar houdt de dassendoding in twee proefgebieden de gemoederen in Engeland bezig. Voornamelijk boeren en politici hebben het gemunt op de das. Het wilde dier is de zondebok en krijgt de schuld van de verspreiding van rundertuberculose. Maar lang niet elke das is drager; geschat wordt dat zeker 75% van de dassen geen tbc heeft. Ook andere dieren kunnen de ziekte verspreiden. Daarnaast wordt de ziekte voornamelijk overgedragen van rund op rund. Tegenstanders van de dassendoding (het merendeel van de Britse bevolking) pleiten voor vaccinatie van dassen. Dit gebeurt al op kleine schaal, op privéterrein.

Het op grote schaal doden van dassen om runder-tbc tegen te gaan, zoals dat in het zuiden van Engeland is gebeurd, is niet doeltreffend. Daarbij zijn niet alle dassen op “humane” wijze gedood zoals dat wel de bedoeling was. Dat zijn de conclusies van het begeleidend onderzoek van de proef.

Onderzoek heeft nu ook uitgewezen dat meer dan vijf procent van de dieren een doodsstrijd langer dan vijf minuten heeft moeten voeren. Het criterium bij het doden van de dieren was dat het op een zogenaamd humane manier zou moeten gebeuren. Op basis van dit gegeven heeft de British Veterinary Association besloten dergelijke proeven op geen enkele wijze meer te steunen.

Al eerder bleek uit een tienjarig onderzoek dat het massaal doden van dassen hoogstwaarschijnlijk geen daling in de verspreiding van rundertuberculose tot gevolg heeft.

Studies tonen ook aan dat besmetting van rund op rund debet is aan 94% van de verspreiding van rundertuberculose: slechts 6% van het vee krijgt tbc overgedragen door dassen.

De Britse regering heeft deze analyse echter naast zich neergelegd.

Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl