Dankzij een nieuwe wet van de U.S. National Park Service (NPS), is het gebruik van lokaas om bruine en zwarte beren te lokken en te doden in de nationale reservaten van Alaska (VS) verboden. Dit is een stap vooruit, maar helaas worden andere wrede jachtmethoden niet aangepakt.

Verbod op lokaas bij berenjacht in Alaska
Verbod op lokaas bij berenjacht in Alaska | Foto (bruine beer met jong): publiek domein

Het ‘bear baiting’ is een omstreden manier van jagen, waarbij lokaas als voedsel of geurende lokstoffen de beren naar een bepaalde locatie moet lokken. Er worden daarbij bijvoorbeeld donuts, hondenvoer en vleesresten gebruikt. Zo kunnen jagers deze hulpeloze dieren makkelijker doden.

Verbod op lokaas bij berenjacht in Alaska
Zwarte beer | Foto: publiek domein

Gedood tijdens winterslaap

De nieuwe maatregel die lokaas verbiedt bevordert vooral de veiligheid van bezoekers in nationale parken, in plaats van het beschermen van dieren. De wet pakt namelijk andere wrede jachtmethoden niet aan. Zo worden bijvoorbeeld ook zwarte beren en hun jongen in hun holen tijdens hun winterslaap gedood. Ook andere diersoorten zoals bruine beren, coyotes en wolven blijven onnodig lijden. Senior strateeg voor de bescherming van wilde dieren voor Humane Society of the United States (HSUS), Wendy Keefover zegt:

“Hoewel we blij zijn dat er een einde is gekomen aan het schadelijke en gevaarlijke beren vangen met aas in Alaska’s nationale reservaten, heeft het instituut andere ingrijpende maatregelen voor het doden van beren in stand gelaten. Zoals het opjagen van zwarte beren, het doden van vrouwelijke zwarte beren en hun jongen terwijl ze slapen in hun winterslaapholen en het afmaken van hele wolf- en coyotefamilies op plaatsen waar de jongen worden grootgebracht.”

Van de 54 miljoen hectare aan nationale parken in Alaska, wordt ongeveer 22 miljoen beheerd als nationaal reservaat, waar activiteiten als vissen en jagen zijn toegestaan. De meeste jagers begrijpen dat de wrede jacht- en vangmethoden onmenselijk en onacceptabel zijn. Ook het merendeel van de inwoners van Alaska steunt het verbod op deze methoden.
.

Trump maakt trofeejacht op beren en wolven Alaska makkelijker

Gruwelpraktijken

In 2015 werden deze gruwelijke praktijken verboden tijdens de regering Obama. Maar het verbod is in 2020 tijdens de regering Trump teruggedraaid. Deze wet maakte een verbod ongedaan voor niet zelf-voorzieningsjagers op het gebruik van methodes als berenjacht met lokaas, de jacht op zwarte beren met honden, het doden van wolven tijdens het holenseizoen en de jacht op zwemmende kariboes. In datzelfde jaar spanden HSUS en andere natuurbeschermingsorganisaties een rechtszaak aan over deze wet. In 2023 ontving de NPS meer dan 116.000 reacties van leden om deze jachtmethoden te verbieden. Het instituut stelde voor om het verbod op jachtmethoden weer in te voeren.

Biden breekt verkiezingsbelofte
Alaska | Foto: publiek domein

De kleine groep voorstanders van wrede jachtmethoden beweert dat het noodzakelijk is om inheemse carnivoren uit te roeien, om de prooipopulaties voor jagers te vergroten. Dit staat ook wel bekend als ‘roofdierbestrijding’. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat dit ineffectief is en daarnaast vernietigende gevolgen heeft voor zowel inheemse carnivoren als hun prooien. Deze praktijken hebben juist geleid tot de achteruitgang van diersoorten, want ze verstoren ecosystemen. Er is dus nog veel werk te doen op dit gebied, om diersoorten zoals coyotes, wolven en beren te beschermen tegen een onmenselijke dood door mensen.

Bronnen:

Trump-administratie versoepelt jachtmethodes in Alaska

©AnimalsToday.nl Jane Sauer