In een misselijkmakende video is te zien hoe renpaardentrainer Amber Cobb een jong paard op stal zwaar mishandelt. De trainer kwam er vanaf met twee maanden schorsing, een straf die volgens dierenrechtenorganisatie PETA niet in verhouding staat met de mishandeling. PETA wil dat Cobb verbannen wordt van alle circuits.

PETA eist verbanning trainer na mishandeling paard
Het paard raakt in paniek door de schreeuwende Cobb | Foto: screenshot video PETA/YouTube

Op de afschuwelijke beelden, die eerder dit jaar zijn gemaakt in New Jersey (VS), is te zien hoe ’trainer’ Amber Cobb een enorme woedeaanval krijgt en tekeer gaat tegen een jonge merrie die vastgebonden staat op stal. Cobb schreeuwt en slaat het doodsbange dier met een mesthark. Het paard kan geen kant op. Al steigerend, om aan het geweld te ontkomen, komt het dier hard ten val. Cobb laat haar hangend aan haar halster liggen; het paard kan onmogelijk weer opstaan. Het dier ademt zwaar, duidelijk zeer aangedaan. Uiteindelijk maakt een jockey de angstige merrie los.

Bekijk de schokkende video:
.

Schorsing ’trainer’ wordt ingekort

De Delaware Thoroughbred Racing Commission besloot paardenmishandelaar Cobb voor twee jaar te schorsen. Tevens moest ze lessen volgen in woedebeheersing. Echter, na een hoorzitting in hoger beroep in juli dit jaar werd de schorsing ingekort tot slechts 60 dagen. Volgens PETA senior vice president Kathy Guillermo een straf die niet in verhouding staat tot de mishandeling:

“Amber Cobb zou nooit meer in de buurt van een paard mogen komen. Er zou een nul-tolerantiebeleid moeten zijn voor mishandeling, vooral van een totaal kwetsbaar individu. Daarom vraagt PETA de race-jurisdicties om Cobb van alle circuits te verbannen.”

Door de angst voor Cobb komt het paard hard ten val | Foto: screenshot video PETA/YouTube

De schokkende beelden zijn gemaakt door een voormalige ‘groom’, een paardenverzorger die voor Cobb werkte. Lisa Whittaker deed een boekje open over haar werkgever, waar mishandeling van paarden volgens haar aan de orde van de dag is:

“Ze is erg hardhandig. Als de paarden een beetje uit de pas lopen, schreeuwt ze naar ze en slaat ze met de zweep. Ze begrijpen niet waarom; het zijn nog jonge dieren.”

Ook vertelde Whittaker, dat een veulen dat moest leren hoe de stapmolen werkte maar zich losbrak en over het terrein rende, van Cobb een klap op zijn hoofd kreeg met een ijzeren ketting. Cobb gaf Whittaker vervolgens de opdracht het dier vier dagen geen eten te geven. Onder Cobbs hoede zijn in 2020 twee paarden overleden, doordat ze ten val kwamen op stal.

Petitie

Vind je ook dat renpaardentrainer Amber Cobb definitief geschorst moet worden? Teken dan de petitie van PETA.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl