Net als kinderen en volwassenen zijn honden dol op een lekker tussendoortje. Het mooiste is natuurlijk wanneer dat een gezonde snack is en helemaal meegenomen is wanneer je er niet voor naar de dierenwinkel hoeft. De meeste honden vinden verse groenten en fruit erg lekker en hebben die net als mensen hard nodig. Ze bevatten veel waardevolle vitaminen en mineralen, dus het hapje tussendoor mag gerust vegetarisch zijn. Hieronder een lijstje met de ideale vleesloze hapjes.

snacks
Zo lekker kan een wortel zijn | Foto: screenshot YouTube

Wortels

Een knapperige wortel is een prima manier om tandplak te verwijderen. De vezels zijn goed voor de spijsvertering van een hond en wortels bevatten veel vitamine A, goed voor hun ogen en vacht. Een wortel op zich vinden de meeste honden al heerlijk, maar geraspt door hun maaltijd is het een gezonde toevoeging. Zo zou het in combinatie met een vleugje kaneel zelfs kanker kunnen tegengaan.

Selderij

Gebruik een stukje selderij om bijvoorbeeld een hoogenergetisch hapje als roomkaas aan je hond te geven. Selderij houdt zijn adem fris en bevat veel natrium wat de smaakzin prikkelt. Ook zit er veel kalium in, en dat is goed voor het zenuw- en spiergestel. Snij de selderij wel in kleine stukjes, want een steel kan in het verkeerde keelgat schieten.

Aardbeien

Aardbeien zijn lekker zoet en dat vinden honden hoe dan ook lekker. Omdat ze hapklaar zijn is het een ideale beloning tijdens trainingen. Wil je wat eiwit aan deze snack toevoegen, druk er dan 1 of 2 harde brokjes in. Verse aardbeien in combinatie met gekookte havermout en wat hondenvoer is ook erg geliefd bij veel honden.

Banaan

Ook in banaan zit veel kalium, goed voor hun botten en spieren. Veel honden vinden de zachte textuur van bananen heerlijk, maar wil je er iets meer ‘bite’ aan meegeven, rol dan een stukje banaan door boekweit of de kruimels van een volkorencracker.

Courgette

Courgettes zitten vol met mineralen en die zijn net zo goed voor je hond als voor jezelf. De meeste honden zullen geen enkel probleem hebben om courgettes te verteren omdat ze relatief zacht zijn. Als hapje zijn dunne plakjes courgette het makkelijkst. Ook kun je ze toevoegen aan de maaltijd, of in combinatie met gekookte pasta serveren, eventueel met wat tomaat en vegetarische ‘vlees’balletjes.

Verse groenten en fruit zijn prima vervangers van fabrieksmatig gemaakte, op vlees gebaseerde tussendoortjes, en je doet je hond er veel plezier mee. Maar er zijn ook erg ongezonde vleesloze dingen die je beslist niet aan je hond mag geven, zoals rozijnen, ui, knoflook, chocola, avocado, koffie, thee, perzik, pruimen, zout, suiker, alcohol, gist, nootmuskaat, vanille en producten met zuiveringszout. Deze dingen kunnen regelrecht giftig zijn en we willen natuurlijk niet dat een beloning tussendoor achteraf een straf voor onze viervoeters is.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel