Vandaag, 3 april, viert beschermvrouwe van chimpansees en vredesboodschapper van de Verenigde Naties Jane Goodall haar 85e verjaardag. Ondanks deze respectabele leeftijd reist zij nog altijd 300 dagen per jaar de wereld rond om te vertellen over haar leven met chimpansees en het belang van alles wat samenhangt met bescherming van dieren en hun leefwereld.

Jane Goodall
Jane Goodall en de geredde chimpansee Wounda | Foto: screenshot video JGI

De Britse antropologe en biologe is wereldberoemd geworden door haar jarenlange onderzoek naar het leven van chimpansees in Tanzania. Haar werk is vastgelegd in boeken en talrijke documentaires. Tegenwoordig vertelt ze tijdens lezingen over haar rijke leven en de waardevolle lessen die we daaruit kunnen trekken.

Jane Goodall
Goodall tijdens een lezing in Den Haag | Foto: Animals Today

Hoop

Goodall inspireert iedereen wanneer ze vertelt over haar werk met chimpansees, haar leven, idealen en dromen voor de toekomst van de aarde en alle levende wezens die afhankelijk zijn van onze gemeenschappelijke planeet. Via het Jane Goodall Instituut worden wereldwijd initiatieven opgezet onder de naam Roots & Shoots om jonge mensen te betrekken bij de bescherming van hun eigen omgeving. De kern van haar boodschap is dat we altijd hoop moeten houden.

Jane Goodall
Jane Goodall in Carré, 23 mei 2018 | Foto: Animals Today

Toch is Goodall ook ongeduldig, want er nadert een kantelpunt en dan is er geen weg meer terug, zo vertelde ze vorig jaar in Amsterdam:

“Ik erken dat er een kantelpunt is, dat we daarna niet meer terug kunnen. Het is onbegrijpelijk dat een wezen met onze intelligentie bezig is om zijn eigen leefwereld te verwoesten en die van andere diersoorten. We hebben deze wereld te leen van onze kinderen, laten we daarnaar handelen.”

Interview

Een ontmoeting met deze bijzondere en inspirerende vrouw vergeet niemand meer en dat mocht onze hoofdredacteur Karen Soeters ook ervaren na haar interview met Jane in 2014:

Karen’s blog – Jane Goodall

Gefeliciteerd Jane

De redactie van Animals Today wenst Jane Goodall een bijzondere verjaardag toe en hoopt dat haar boodschap over hoop en harmonie tussen mens en dier nog jaren door haar verteld mag worden.

©AnimalsToday.nl Bart van Riel