Vogels bleken niet welkom op de campus van de universiteit van Cambridge, waar twintig bomen waren ingepakt met netten. Na een storm van kritiek heeft de universiteit besloten de netten te laten verwijderen.

netten
De universiteit van Cambridge wilde vogels weren door bomen te behangen met netten | ©Stewart Abbott

De prestigieuze universiteit van Cambridge, Engeland, kreeg afgelopen week veel ophef te verduren. Om te voorkomen dat vogels in bomen zouden nestelen, had men ze namelijk behangen met netten. Zonder nesten is het eenvoudiger om op een later moment onderhoud te plegen aan de bomen, want het is verboden om bewoonde vogelnesten te verstoren. Deze maatregel schoot velen in het verkeerde keelgat. Niet alleen beperken de netten de mogelijkheid om te nestelen, sommigen vreesden ook dat vogels die zich op de ingepakte bomen waagden, vast zouden komen te zitten.

De beslissing werd als extra kwalijk beschouwd, omdat op de universiteit nota bene wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt naar biodiversiteit en men samenwerkt met organisaties als Birdlife en de Britse vogelbescherming (RSPB).

Ook tv-presentator en natuurbeschermer Chris Packham liet van zich horen. Via Twitter deelde hij foto´s van ingepakte bomen, gemaakt door vogelaar Stewart Abbott. Hij uitte zijn ongenoegen over dit besluit en kreeg massaal bijval.

De activisten van Extinction Rebellion Cambridge lieten ook van zich horen en hebben zelf al enkele netten verwijderd. Ben Ward:

“Het is alsof de universiteit haar kop in het zand steekt. Het aantal vogelsoorten is de afgelopen 50 jaar met bijna de helft afgenomen en bosvogels met bijna een derde. East Anglia (de regio waarin Cambridge ligt, red.) is de meest natuurarme regio van het Verenigd Koninkrijk. Het is het meest agrarisch ontwikkelde en ook het meest verstedelijkte gebied. En toch neemt de universiteit – die beweert te strijden tegen klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis – actief deel aan het veroorzaken van het verlies van soorten.”

De kritiek was gelukkig niet aan dovemansoren gericht. Vrijdag besloot de universiteit de netten te laten verwijderen en bood haar excuses aan.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde