De Amerikaanse jaagster en tv-presentatrice Larysa Switlyk heeft onlangs voor veel ophef gezorgd in Schotland. Ze schoot geiten op het eiland Islay en edelherten op het vasteland en poseerde trots met de dieren die ze van het leven had beroofd. Op de foto’s die ze op sociale media plaatste barstte een storm van kritiek los.

jaagster
Amerikaanse jaagster Larysa Switlyk schoot deze maand wilde geiten in Schotland (foto ter illustratie) | Fotocredit: RayMorris1 Flickr via Compfight cc

Trofeejacht wordt meestal geassocieerd met de jacht op wilde dieren in Afrika, waarbij rijke jagers (veelal Amerikanen) poseren met een doodgeschoten dier en hun geweer. Een trofeejager die wereldwijd veel afschuw opriep is Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die leeuw Cecil doodde buiten Hwange National Park in Zimbabwe.

Half-tamme geiten schieten
Ook veel dichter in de buurt komt trofeejacht voor. De Amerikaanse tv-presentatrice en naar eigen zeggen ‘hardcore jaagster’ Larysa Switlyk was onlangs op het Schotse eiland Islay. Zij schoot daar wilde geiten en deelde foto’s van haarzelf met de dode dieren op sociale media. Haar wrede hobby kan op veel kritiek rekenen, waaronder van minister Mike Russell. Hij noemde de foto’s afschuwelijk. Russel is de afgevaardigde in het Schotse parlement voor de regio waar Switlyk op pad was en zegt contact te hebben opgenomen met de Schotse minister van milieu, Roseanna Cunningham, met het verzoek het jagen op geiten op het eiland per direct een halt toe te roepen.

Switlyk plaatste meerdere foto’s van haarzelf en haar jachtgezelschap op sociale media, waarbij ze trots poseert met de gedode dieren:

Beperking van aantallen
Meerdere bedrijven bieden de mogelijkheid om op wilde geiten te jagen in Schotland, waaronder op Islay, in Dumfries en Galloway. Evenals in andere delen van het Verenigd Koninkrijk. De wilde geiten worden beschouwd als een invasieve, niet-inheemse diersoort (hoewel ze er vermoedelijk al 5000 jaar leven), zonder natuurlijke vijand. Het is legaal om op de dieren te jagen op privéterrein. Hoewel controversieel, wordt in sommige gebieden op ze gejaagd om hun aantallen te verlagen. Ook is echter al eens gebruikgemaakt van anti-conceptie, toegediend met pijltjes, om te voorkomen dat de dieren zich voortplanten.

Ook edelherten waren niet veilig voor Switlyk en haar gezelschap, toen ze in Ardnamurchan verbleef, op kasteel Mingary. In haar Twitterbericht noemt ze het hert ‘monsterlijk’, terwijl deze benaming beter opgaat voor haar partner, die het dier geschoten heeft.

Afkeuring
In een gesprek met BBC Schotland legt Mike Russel uit dat hij er meer moeite mee heeft dat Switlyk op geitenjacht was, dan dat ze edelherten schoot. Volgens hem is de jacht op edelherten aan strikte regels gebonden en komt het zelden voor dat mensen dit verheerlijken, zoals Switlyk doet. Hij is van mening dat de jacht op edelherten noodzakelijk is, hoewel hij de gemaakte foto’s afkeurt.

“Maar om mensen te zien in camouflagekleding, met een zwaar kaliber scherpschuttersgeweer, die juichen omdat ze een geit hebben gedood, laat staan een ram, is absoluut onacceptabel.”

Een storm van negatieve reacties volgde op de foto’s die Switlyk plaatste. Vooral van Schotten die Switlyk verzochten zo snel mogelijk weer terug te gaan naar Amerika en ‘hun’ wilde dieren met rust te laten. Ook dierenwelzijnsorganisaties vinden de jachtpartij weerzinwekkend. Sarah Moyes, van OneKind vertelde aan The National:

“Het is absoluut schokkend om de foto’s van Larysa Switlyk en andere jagers te zien poseren met de wilde dieren die ze doodden tijdens hun reis naar Schotland. Weer zien we hoe prachtige dieren uitgebuit worden onder het mom van sport, in plaats van dat deze schitterende Schotse dieren worden gerespecteerd.”

Waarschijnlijk niet illegaal
Schotse regering zegt de ophef te begrijpen over de foto’s waarbij de gedode dieren als trofeeën worden getoond. Men benadrukt echter dat de jacht op geiten en herten niet illegaal is, en ‘een noodzakelijk onderdeel kan zijn van duurzaam landbeheer’, mits dit op verantwoorde wijze plaatsvindt. De minister van Milieu gaat wel onderzoek doen naar de jachtpartij en bekijken of het nodig is de wet te verduidelijken of te wijzigen.

Larysa Switlyk organiseert jachttrips en presenteert tv-show Larysa Unleashed, waarvoor ze de wereld over reist om dieren te doden.

Bronnen: BBC, The National ©Animals Today Angelique Lagarde