Eind juli werd er in New England (Verenigde Staten) een fataal ongeval met een grote witte haai gemeld. De vrouw die het niet overleefde was aan het zwemmen aan de kust van Bailey Island in Maine. Aanvallen van grote witte haaien op de mens blijven zeldzaam en wanneer ze plaatsvinden tonen ze ook een andere kant. Zo schreef National Geograpic dat het ongeval in het gebied ook een teken kan zijn van een mogelijke conservation victory en comeback van de bijna uitgestorven reus.

witte haai
Tragisch ongeval met haai: comeback van bedreigde soort? | Foto: Pixabay

Er zijn de afgelopen jaren aan de kust van New England een golf van waarnemingen geweest van grote witte haaien. Dit grote roofdier is berucht geworden dankzij de film Jaws. Zwemmers uit het gebied hebben zich een grotere bewustheid van hun omgeving aan moeten wennen. Het verhoogd aantal gespotte grote witte haaien in dit gebied wordt onder andere toegeschreven aan de bescherming van zeehonden die al tientallen jaren plaatsvindt voor de noordoostkust van de VS: haaien die deze dieren eten komen erop af.

Zeldzaam

Maar de zaken weer in perspectief zettend, benadrukte Patrick Keliher (commissaris van het Maine Department of Marine Resources) herhaaldelijk in reactie op het ongeval hoe zeldzaam dit soort incidenten met haaien blijft in de staat Maine. Historische gegevens mogen dan aantonen dat waarnemingen van grote witte haaien in de Golf van Maine teruggaan tot 1800, in bijna 200 jaar archivering was dit het eerste geregistreerde dodelijke haaienaanval en de tweede geregistreerde algehele aanval ooit.

Kwetsbaar of monster

Ondanks de grote bekendheid en slechte reputatie van de grote witte haai als een gevaarlijk, moordzuchtig monster dat altijd op jacht is naar mensen, valt het dier onder de categorie ‘kwetsbaar’ op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN. Zo komen de grote en krachtige roofdieren bijvoorbeeld vaak vast te zitten in visnetten. Er is beduidend weinig bekend over de biologie en het gedrag van de soort. Maar het is wel duidelijk dat grote witte haaien een belangrijke rol spelen bovenaan de mariene voedselketen en dat dit laatste bericht wellicht een goed teken is voor het gebied met oog op de precaire situatie waarin de dieren zich bevinden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Femke van Iperen