Een wilde olifant in Maleisië is overleden na een aanrijding met een toeristenbus. Het dier was op slag dood. Het is de tweede olifant in slechts twee maanden tijd die in hetzelfde gebied werd doodgereden.

toeristenbus
Olifant overlijdt na aanrijding met toeristenbus | Foto: Facebook Info Roadblock JPJ/POLIS

De slechts tien jaar oude olifantenstier liep een drukke snelweg op in de staat Perak. Het dier kon niet worden ontweken door een naderende toeristenbus. De jonge olifant was op slag dood. Foto’s van het dode dier tonen hoofd- en lichaamswonden. Loo Kean Seong, directeur van het ministerie Wilde Dieren en Nationale Parken in Perak, vertelt dat staatsofficieren zich direct naar de plaats van het incident haastten:

“De olifant werd geraakt door een toeristenbus toen het dier de weg overstak en was al dood op het moment dat wij aankwamen. Gelukkig bleef de buschauffeur op de plek waar het incident was gebeurd en konden we hem ondervragen.”

Meerdere incidenten
Loo Kean Seong geeft aan dat de snelweg langs een bebost gebied ligt, een gebied waar veel olifanten wonen. Er zouden in de staat Perak zo’n 350 wilde olifanten leven. De tien jaar oude stier is dan ook niet de enige olifant die werd doodgereden in het gebied. In juni werd een twee jaar oude olifant dood gevonden langs dezelfde snelweg. Loo Kean Seong:

“Olifanten lopen rond in het gebied, dus automobilisten moeten voorzichtig zijn en voorzichtig rijden.”

Maatregelen
De incidenten gebeurden ondanks de vele borden langs de weg die automobilisten waarschuwen voor overstekende dieren. Momenteel wordt er gezocht naar extra maatregelen om de olifanten in het gebied en automobilisten te beschermen. Er wordt gedacht aan elektrische hekken en speciale lampen om de olifanten af te schrikken de snelweg op te gaan.

Olifanten in Maleisië
Volgens recente cijfers van het ministerie van Maleisië leven er in heel het land tussen de 1220 en 1450 wilde olifanten. De populatie wordt ernstig bedreigd door stropers en conflicten tussen mensen en olifanten. Deze conflicten vinden steeds vaker plaats, nu het leefgebied van de dieren snel kleiner wordt en de gebieden waar ze leven worden gescheiden door de aanleg van wegen en gemeenschappen.

Bron: Channel NewsAsia, CapitalNews, The Star ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen