In Chrystal River, Florida (VS), hebben toeristen onlangs een grote groep zeekoeien (manatees) lastiggevallen en ervoor gezorgd dat de groep zijn veilige inham heeft verlaten. Het vertrek van de manatees is vastgelegd op video.

manatees
Manatees verstoord door toeristen | Foto: screenshot video National Geographic/Instagram

De West Indian manatee (Trichechus manatus), in het Nederlands de Caribische lamantijn, of Floridamanatee genoemd, is een beschermde diersoort die onder andere voorkomt in de wateren van de Amerikaanse staat Florida. Al jaren wordt er gejaagd op de Floridamanatee, voor het vlees en de huid. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal manatees dramatisch is gedaald. Tot op de dag van vandaag is het dier niet veilig in Centraal- en Zuid-Amerika. Ook botsingen met snelle motorboten, in combinatie met een trage voortplanting, zorgen ervoor dat de populatie gestaag afneemt. De Caribische lamantijn geniet om deze reden bescherming van de Amerikaanse overheid.

Toerisme

In gebieden zoals Blue Springs State Park en Three Sisters Springs in Chrystal River zijn de dieren goed waar te nemen door toeristen, vanaf bijvoorbeeld een observatiedeck of met een speciaal georganiseerde boottoer. Maar dit soort toerisme brengt ook nadelen met zich mee. Toen National Geographic-fotografen Paul Nicklen en Cristina Mittermeier recentelijk de Three Sisters Springs in Crystal River bezochten voor een opdracht, legden zij vast hoe toeristen ervoor hebben gezorgd dat een grote groep manatees werd afgeschrikt en het reservaat verliet. Nicklen en Mittermeier hielden gepaste afstand van de majestueuze zeezoogdieren, maar vele anderen niet. Op een time-lapsevideo, die het stel heeft gemaakt, is goed te zien hoe de manatees reageren op de grote stroom toeristen en uiteindelijk het gebied verlaten.

Regels helpen niet

US Fish and Wildlife en de meeste touroperators handhaven strikte regels om de manatees te respecteren en om een veilige afstand aan te houden, zodat de dieren op temperatuur kunnen blijven in de warme wateren van de bronnen. Drijvers zijn geplaatst om mensen weg te houden bij de dieren, maar de manatees gaan en staan waar ze willen en ze blijven niet perse binnen deze grenzen. Nicklen:

“Ze proberen letterlijk te overleven en het is belangrijk ze niet te storen. Het is echter moeilijk om iedereen in de gaten te houden en velen lappen de regels aan hun laars. Je ziet mensen tussen ze zwemmen, ze grijpen ze en duwen ze zelfs weg. Dan komen er nog meer boten en uiteindelijk klinkt er een harde klap van een boot, waarna de manatees verdwijnen in het koude water.”

Bekijk hieronder de video van het incident:

.
Nicklen verklaart door het hele gebeuren geïnspireerd te zijn zich verder in te zetten om de manatees beter te beschermen. Om meer werk van de fotografen te zien, volg Nicklen en Mittermeier op Instagram.

Bron:

©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor