Een tijger heeft de grens tussen India en Bhutan gepasseerd. Dit bevestigt het bestaan van essentiële wildlife corridors tussen de twee landen en onderstreept de noodzaak om deze te beschermen, aldus een verklaring van de regering op 5 juli.

grens tussen India
Tijger passeert grens tussen India en Bhutan | Foto: publiek domein

Volgens de deelstaatregering is op camerabeelden te zien dat een tijger van Sikkim in Noord-India naar Bhutan is getrokken. Daarbij heeft het dier de internationale grens overschreden. De tijger is dus verhuisd van het Pangolakha Wildlife Sanctuary in het Pakyong district in Sikkim naar het Samtse district in Bhutan.

Grens tussen India en Buthan

“In samenwerking met het Wildlife Institute of India zijn er cameravallen geïnstalleerd in de hooggelegen gebieden van Sikkim”, zo blijkt uit de verklaring.

“Hiermee zijn drie tijgers in het reservaat gedocumenteerd, en dit geeft aan dat het reservaat een vitale rol speelt in het behoud van tijgers en plaatst Sikkim op de nationale kaart voor tijgerbehoud.”

Een zorgvuldige analyse van de camerabeelden toonde aan dat de kenmerkende streeppatronen van één tijger overeenkwamen met die van Sikkim en Bhutan. En volgens het Wildlife Institute of India betekende dit dat de tijger verhuisd was. Dit onderstreept ook de noodzaak om het uitgebreide leefgebied van de tijgers te beschermen.

Tijger passeert grens tussen India en Bhutan | Foto: publiek domein CC0

Meer bescherming nodig

“De verplaatsing van de tijgers weerspiegelt de effectiviteit van de inspanningen voor het behoud en herstel van hun habitat, wat hun veerkracht en de gezondheid van het ecosysteem van Sikkim benadrukt”, aldus de verklaring. Het bos- en milieudepartement van Sikkim zal hierdoor de monitoring opschroeven, de wetshandhaving versterken en de lokale gemeenschappen erbij betrekken.

“Deze initiatieven zijn erop gericht om het voortbestaan van tijgerpopulaties op de lange termijn te garanderen en geven een veelbelovende toekomst aan voor het behoud van wilde dieren over de grenzen heen.”

Niet de eerste keer

Tot slot, in 2019 reisde een tijger drieduizend kilometer naar het Dnyanganga Wildlife Sanctuary in het district Buldhana in Maharashtra. Dit is bovendien de langst bekende wandeling die ooit door een tijger in India is gemaakt. Daarnaast reisde vorig jaar een andere tijger van het Tadoba-Andhari Tiger Reserve in Maharashtra naar Odisha. Hij legde tweeduizend kilometer af.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk